Западът се готви на отстъпки пред Сърбия по казуса “Косово”

Международната общественост се отдалечава от изграждането на ясна подкрепа за даване на независимост на Косово, заяви посланикът на ЕС в преговорите за областта Волфганг Ишингер пред “Индипендънт”, цитирани от електронното издание “EUexpands”.

Според него за Косово вече не важи предложение за даване на независимост от Сърбия с начален период на наблюдение заради острите възражения на Белград и Москва. “Бих казал, че ние трябва да се опитаме да уредим настоящото положение на Косово. Предпочитам да оставим темата за независимостта и да говорим за надзираван от международната общност статус на областта”, добави дипломатът.

Международното трио за Косово (ЕС, САЩ и Русия) ще проведат срещи в Лондон в сряда и четвъртък, а през следващата седмица ще продължат преговорите в Ню Йорк.

Ишингер вече предложи да стартират отделни разговори с делегациите на Сърбия и Косово. Премиерът на провинцията със специален статут Агим Чеку обаче заяви, че предпочита разговорите да се фокусират върху “разрешаването на техническите въпроси между две независими държави”.

Ишингер обаче даде сигнал, че може да бъде прието сръбското настояване планът “Ахтисаари”, който предложи даването на независимост за Косово, да не бъде приет за основа на преговорите. “Аз няма да настоявам за плана “Ахтисаари”, но това не означава, че той е изпаднал от дневния ред”, каза европейският дипломат.

Споделяне

Още от Балкани