Западна България е под вода, най-тежко е в Нови Искър

Трън е в бедствено положение, частично е обявено в Радомир, Перник и Струмяни

Първите по-обилни дъждове и снегът доведоха до усложнена обстановка в страната - заледени и наводнени пътища, активизирали се свлачища, наводнени къщи, селища без ток.

Нивата на реките са се вдигнали с 50 - 60 см за последните дни. Искър излезе от коритото си и наводни крайни квартали на София. Най-тежката е обстановката в района на община Нови Искър в село Мировяне, съобщи Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР. Там са направени диги - водни и пясъчни, за защита на населението. Обмисля се частична евакуация на населението, допълни Николов.

Община Трън обяви бедствено положение, след като квартал на града остана откъснат заради придошлата река Ерма. Местни жители казват, че такова нещо не са виждали през последните 60 години.

Частично бедствено положение е обявено още в общините Струмяни, Радомир и Перник, каза шефът на пожарната.

Заради придошлите води на река Струма в община Струмяни има риск за газопровода България - Гърция, като към момента ситуацията е овладяна, каза Николай Николов.

В община Радомир в бедствено положение е село Бобораци, повредена е пречиствателната станция за питейни води и в следващите два-три дни ще трябва да се ремонтира, уточни Николов.

В община Перник бедствено положение е обявено за населените места Батановци и Яржеловци, където има наводнени къщи, посочи шефът на пожарната.

В община Чипровци пък населени места останаха без ток.

Движението по пътищата остава затруднено. Паднали дървета затвориха прохода Петрохан и вече трети ден продължава разчистването на пътя от паднали дървета.

Обстановката в страната остава усложнена. Дъждовете продължават, като във вторник най-обилни ще са в Югоизточна България. Там в 6 области се очаква да паднат валежи до 65 л/кв.м и по тази причина е обявен оранжев код, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

От Националния кризисен щаб уверяват, че язовирите са под контрол и няма риск да прелеят. Водоемите се изпускат контролирано.

Трън обяви бедствено положение

Община Трън обяви седемдневно бедствено положение, след като река Ерма повиши нивото си с 3 метра и излезе на няколко места от коритото си, причинявайки наводнения.

Придошлата река заля моста, който свързва квартал "Мурговица" с град Трън, и хората останаха откъснати. С помощта на пожарната служба са разчистени отпадъците, които са пречели за преминаването на водата. След часове работа достъпът до квартала е възстановен, каза шефът на пожарната в Перник комисар Борис Борисов.


Откъснатият квартал "Мурговица" от град Трън, Сн. Фейсбук

Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата. Екип на пожарната отводнява помещенията.

Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да бъдат отводнени, каза комисар Борисов. По думите му това е най-критичното място в момента. На други места има локални наводнения, като в повечето случаи са засегнати земеделски земи, допълни той.

Наводнени са крайни столични квартали, изпускат три язовира

Река Искър излезе от коритото си в участъка между Нови Искър и Курило и причини наводнения в крайните райони на София.

Високото ниво на реката заля моста, който се намира в посока Курило. Временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26, автомобилният трафик е пренасочван по обходен маршрут. Ситуацията в целия район остава усложнена, в Требич са залети цели улици.

Хора са преживели кошмар, след като докато пътували с колите си били залети от високите води на реката. "Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и за изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост", разказа Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община пред БНТ.

Преди на железопътната линия е имало и прелез за автомобили, но той не съществува от над 10 години, затова и обходният маршрут е през Околовръстното шосе. Екипите ще започнат да укрепват, след като нивото на водата спадне. "Ще започнем първо почистването на канала на реката, падне ли нивото ще продължим с отводняването, за да може да вкараме реката в самия бент", обясни Красимир Димитров.

Един от жителите на Требич "благодари" за бързата реакция на Столична община с "дебели кавички", както се изрази пред бТВ.

По-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова провери на място ситуацията в Нови Искър и в кв. "Кумарица". По данни от Столична община към момента има три критични участъка в район Нови Искър. Те са в Требич, Мировяне и село Житен. Там се извършва отводняване и се изграждат защитни диги, където е необходимо. Евакуирани са и обитателите на една от къщите в Нови Искър, казаха от общината.

От Столична община уверяват, че по разпореждане на Фандъкова непрекъснато се следят нивата на реките и язовирите на територията на общината. Наблюдава се повишение на нивата, с около 50 см. Извършва се контролирано изпускане на общинските язовири "Суходол 2", "Иваняне" и "Мрамор".

Шест екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София. Екипите са на терен. През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони, каза Фандъкова.

Сутринта екипи на аварийната дирекция и пожарната са отстранили паднали дървета и клони по пътя между Бистрица и Железница, и пътя за Плана. Това промени маршрута на автобусите № 69 и 70 - до Железница.

Изпускат и язовир "Студена"

Заради обилните валежи контролирано се изпуска и язовир "Студена", който допреди година беше празен.

На 6000 л/сек. е увеличено от 12 часа днес водното количество, изпускано от язовира, съобщи изпълнителният директор на "ВиК" - Перник Борислав Иванов. Това се налага заради повишения приток към водоема, който за последното денонощие е 8281 л/сек., при разход - 590 л/сек. Досега от язовира са изпускани между 2000 - 3000 л/сек.

Само за последния час притокът е достигнал 12 000 л/сек., посочи Иванов. Водният обем на язовира е 23 692 800 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м.

Ако достигнем обем от 24 000 000 куб.м, на чиято граница сме, трябва да изпускаме същото количество, което влиза в язовира, посочи Иванов. По думите му ситуацията е под контрол, увеличеното количество изпускани води е една от мерките за управлението ѝ.

Кризисен щаб следи нивото на язовирите

Заради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, от седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите, съобщиха от Министерството на икономиката.

Сформираният кризисен щаб извършва 24-часово наблюдение на всички язовири, за които отговаря ДАМТН. Агенцията заедно с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР, Главна дирекция "Гражданска защита" и института на БАН наблюдават денонощно състоянието на язовирите.

Създадени са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на язовирите. Към този момент към наблюдаваните от щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации, посочват от Министерството на икономиката.

Авария остави без ток Чипровци

Обилните снеговалежи в Северозападна България предизвикаха авария на електропровод 110 kV и оставиха без ток населени места в община Чипровци, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Екипите на ЕСО, съвместно с тези на ЧЕЗ, работят за възстановяване на електрозахранването на подстанцията и на засегнатите населени места в община Чипровци.

Тежка пътна обстановка

Обстановката по пътищата остава усложнена. Паднали клони от дървета и камъни затрудняват на места движението на автомобилите. За момента няма данни за тежки катастрофи в страната.

Заради катастрофа за около час тази сутрин беше затворен за движение вторият мост над Дунав между Видин и Калафат. Пътният инцидент е станал в румънското село Четате, което е затруднило движението и в двете посоки по моста.

Трети ден продължава да е затворен проходът Петрохан заради паднали клони и снеговалеж. На място има екипи на различни служби.

Министърът на вътрешните работи и председателят на Пътната агенция излязоха с призив към шофьорите да бъдат внимателни в следващите дни заради валежите и очакваното застудяване.

През изминалата нощ у нас на много места в резултат на силния вятър имаше паднали клони на дървета и свличане на земни маси, които затрудняваха движението.

Екипите на пожарната отстраняваха проблеми в района на софийското село Железница, пътят Видин - Монтана, както и на магистрала "Хемус", където камион се завъртя и затвори движението при 43-тия километър.

Към момента е затворен третокласният път Горно Камарци - Витиня заради паднали клони.

"Валежите ще продължат до сряда - четвъртък, а след това се очаква рязко падане на температурите, при които ще имаме още по-тежка пътна обстановка", предупреди вътрешният министър Христо Терзийски.

На няколко места в Искърското дефиле през нощта е имало паднали земни маси. Те са били отстранени бързо без спиране на движението.

При по-сериозен проблем обаче може да се наложи движението временно да бъде спирано, до разчистването на участъците, предупреди шефът на пътната агенция Георги Терзийски.

Паднало дърво в курорта Пампорово затисна няколко коли, но няма пострадали хора.

Паднало дърво затрудни и движението по главния път от Рожен към Чепеларе до Проглед.

Заради заливане на пътя движението от Годеч към Драгоман в участъка между 12-и и 13- и километър временно е ограничено, съобщиха още от пътната агенция.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?