Западната част на рухналия в Генуа мост остава опасна

Западната част на рухналия в Генуа мост остава опасна

След срутването на източната част на моста Моранди в италианския град Генуа миналата седмица, сега властите предупреждават, че западната му също остава опасна, предаде ДПА, като се позова на агенция АНСА.

Заключението на техническата експерти беше обявено от от екипа, на който главният прокурор на Генуа Франческо Коци беше възложил да проучи моста.

Засега прокуратурата не е започнала наказателно преследване срещу нито едно физическо лице, уточни Коци.

Мостът Моранди, който беше част от автомагистрала, свързваща източната и западната част на Генуа, рухна на 14 август по време на гръмотевична буря, като в резултат над 30 автомобили и камиони се разбиха, падайки от 45 метра височина. Загинаха 43 души.

В понеделник пожарникари напълно затвориха достъпа до района около моста и преустановиха съпровождането на евакуирани граждани до домовете им в непосредствена близост, за да си вземат необходими вещи, защото от моста се чуваха подозрителни шумове.

Вещите лица, на които министерството на инфраструктурата и транспорта възложи експертизата, препоръчаха мостът бързо да бъде разрушен или укрепен.

Вчера ръководителят на местната власт в провинция Генуа призова останките от разрушения мост да бъдат срутени "колкото се може по-бързо".

Правителството в Рим предоставя общо около 33,5 млн. евро за ликвидиране на последствията от падането на моста Моранди, наложило евакуирането на над 600 души.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?