Западни дипломати очаквали промени в кабинета

Българският премиер Симеон Сакскобургготски трябва да направи промени в правителството си, за да парира спада на доверието към кабинета в момент, когато след две години на власт жизненият стандарт продължава да остава нисък, пише Ройтерс, позовавайки се на мнението на анализатори и дипломати.

В кореспонденция от София, цитирана от БТА, Анна Мудева припомня, че бившият цар дойде на власт след парламентарните избори на 17 юни 2001 г. с обещания да донесе за 800 дни "благоденствие на най-бедната от страните кандидатки за Европейския съюз". 700 дни по-късно обаче промените към по-добро са малко. Расте разочарованието сред българите, които виждаха в бившия цар последната си надежда за обещаното благополучие след рухването на комунизма, отбелязва по-нататък в коментара си Ройтерс.

Правителството отказва да отговаря на въпроси дали ще има промени в кабинета, но според цитиран от Ройтерс западен дипломат има очевидна нужда от промени в правителството.

Цитирано е и мнението на Андрю Робъртс, аналитик от Шрьодер Саломон Смит Барни в Лондон. Той изтъква, че ако преустройството на правителството бъде посрещнато одобрително в България, то може би няма да бъде приветствано от чуждите инвеститори. Проблемът според Робъртс е, че българското правителство има "две много различни аудитории" - в България и в чужбина.

В чужбина кабинетът на Симеон Сакскобургготски, в който има млади технократи, получили образование на Запад, спечели уважение за ускоряването на болезнените икономически реформи. България бе поканена да влезе в НАТО и получи дата за присъединяване към ЕС - 2007 г. В България обаче надделяват критичните оценки.

Правителството не успя да доведе до успешен край две важни приватизационни сделки и да превърне макроикономическите успехи в по-високи доходи, отбелязва по-нататък Ройтерс.

Премиерът е подложен на все по-голям натиск за промени в кабинета преди да изтекат обявените от него 800 дни. За това настояват както членовете на собствената му партия, така и коалиционния му партньор, партията на етническите турци ДПС. Членове на ДПС говорят за необходимостта от разделяне на икономическото ведомство на две министерства - на търговията и на туризма.

Говори се, че от правителството може да излязат вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев и министърът на транспорта Пламен Петров, отбелязва агенцията. Тя цитира мнението на експерт от Джей Пи Морган, че промените в кабинета може да повишат доверието към него, но може и да не се харесат на някои хора. Янкън Джебеджи, специалист по нововъзникващите пазари от Джей Пи Морган, предупреждава за възможни нови отцепвания, които да подкопаят стабилността на кабинета в парламента.

Ройтерс припомня, че през последната година партията на бившия български цар са напуснали 11 депутати, разочаровани от неуспеха на правителството бързо да се пребори с бедността.

Споделяне

Още от Бизнес