Западни медии съобщават, че България гони руски дипломати, МВнР отрича

Западни медии съобщават, че България гони руски дипломати, МВнР отрича

България е сред страните, които ще изгонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, която предприе мерки заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това се твърди в информации на британските вестници "Таймс" и "Гардиън"  и американската телевизия "Си Ен Ен", които се позовават на неназовани чужди дипламати.

"България не е взимала решение за отзоваване на руски дипломати", заявиха от пресцентъра на Министерството на външните работи пред Mediapool.

България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на Скрипал, стана ясно от думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов преди партиен форум в Поморие.

"Когато има нарушаване на националната ни сигурност, разбира се, че се предприемат съответните действия от компетентните органи. Към настоящия момент нямаме такива данни, за да пристъпим към такива действия", заяви Цветанов, цитиран от бТВ.

"До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", пише "Таймс". Той съобщава, че "в съгласуваната кампанията ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави".

Старши чуждестранен дипломат казва пред "Си Ен Ен", че Германия, Франция, Дания, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Холандия, България, Ирландия и няколко други страни "вероятно" ще изгонят руснаци в понеделник.

На срещата на върха в четвъртък лидерите на ЕС взеха решение посланикът на ЕС в Москва Маркус Едерер да бъде отзован за консултации, а след това да започне и координираното изгонване на дипломати, пишат чуждите медии.

Лидерите на ЕС излязоха с обща позиция за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри на 4 март. Те подкрпиха британската позиция и в общото им изявление се казва, че е "много вероятно Русия да седи зад атаката със забранено вещество срещу бившия руски агент Сергей Скрипал".

След срещата на върха българският премиер Бойко Борисов коментира, че "всички вярваме на позицията на Великобритания“, но във "висока степен на вероятност" има думата "вероятност".

"Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме", каза Борисов.

Той прогнозира, че ще има масово отзоваване на дипломати, когато ЕС отзве своя посланик в Москва. Заяви обаче, че докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия.

Борисов коментира още, че по този въпрос му предстоят разговори с коалиционните партньори от "Обединени патриоти".

Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, заяви българският премиер след визитата си в Брюксел.

Миналата седмица Великобритания изгони 23-ма руски дипломати от Лондон заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му, извършена на 4 март с химическо отровно вещество. В отговор Русия изгони 23-британски дипломати, затвори консулството на Великобритания в Санкт Петербург и Британският съвет. Москва категорично отрича да има нещо общо със случая Скрипал.

Споделяне

Още по темата

Още от България