Западни медии: Стратегията на Тръмп в Афганистан ще доведе до безкрайна война

Западни медии: Стратегията на Тръмп в Афганистан ще доведе до безкрайна война

Тръмп изостави предизборните си обещания за бързо изтегляне от Афганистан и съкращаване на военните разходи за най-дългата война с участието на Америка, пише британският в. "Гардиън".

 

Речта му беше очевидна победа за военнопромишления комплекс и генералите. Текстът, който можеше да е написан и от самите военни, предвещава период на ескалация и война, която няма да има край, защото конкретните срокове се заменят с мъгляви "условия".

 

Генерал Джеймс Матис, по прякор Бясното куче, е печално известен с разрушаването на Фалуджа през 2004 г., включително с използването на забранени оръжия и обеднен уран, който все още причинява вродени дефекти. Сега Матис получи сигнал да действа без ограничения в афганистанската война - Тръмп не само увеличава броя на военнослужещите, а и дава на генералите си "зелена светлина" да провеждат операции, както смятат за добре.

Това вещае тежки времена за афганистанците и неизбежно ще доведе до нарастване на броя на пострадалите мирни граждани. Според доклад на мисията на ООН в Афганистан, броят на загиналите в конфликта афганистански жени и деца отново е отбелязал ръст през първите шест месеца на тази година.

Може и да има основателна причина за задълбочаване на американското военно участие в продължаващата вече 16 години война в Афганистан, но президентът на САЩ не я посочи в речта си, е оценката на в. "Ню Йорк таймс". Вместо необходимата всеобхватна стратегия, планът на Тръмп е миш-маш от често противоречиви идеи без подробности. След години на критики срещу американското военно участие, американският президент изглежда готов да се ангажира с неограничено участие, без реален начин за определяне на успеха и без намек дори за сроковете за изтегляне.

Тръмп призна, че първоначалният му рефлекс е бил да иска изтегляне, но каза, че после бил убеден от генералите в екипа си за национална сигурност, че бързо отстъпление ще създаде вакуум, в който да се настанят терористи, включително Ал Каида и "Ислямска държава" - което той смята за неприемливо. Като се има предвид, че в плана му нямаше конкретни числа, остават само декларираните намерения за победа и уверението, че "в крайна сметка ние ще спечелим". Но какво представлява победата и дали американците ще се бият в чужбина, докато не бъдат избити всички терористи, пита в. "Ню Йорк таймс"?

Резултатите до момента показват, че американските сили са отслабили Ал Каида. Талибаните обаче са местна сила и по време на управлението на предишния президент Барак Обама високопоставени служители и генерали заявиха, че талибанското движение не може да бъде победено с военна сила, а трябва да бъде включено в политически процес на помирение.

 

Тръмп на практика отхвърли този подход, заявявайки, че военните успехи са необходимо условие за политическо помирение. Липсата на крайни срокове обаче ще попречи на привличането на талибаните към процеса на преговори и ще намали натиска върху правителството в Кабул за провеждане на реформи, предупреждава в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?