Западните Балкани бедстват заради дъждове и наводнения

Червен код за наводнения в Хърватия, Босна и Словения, Сърбия обявява извънредно положение

Кадри от наводнения Задар

В Хърватия този следобед бе обявен червен код за опасност от наводнения по адриатическото крайбрежие, след като град Задар и остров Хвар, както и части от Адриатическата магистрала бяха наводнени и армията бе поставена в пълна готовност, съобщи загребският "Ютарни лист", цитиран от БТА.

 

Метеоролозите очакват дъждовете да продължат. Поройният дъжд буквално потопи Задар в понеделник, където досега паднаха над 200 литра на квадратен метър. Това е два пъти повече от средната месечна стойност за септември. Дъждът вали непрекъснато от 7 часа сутринта.

 

Наводнението причини сериозни проблеми. Потопени са болница и търговски център в града, много къщи и офиси и особено ужасна гледка представлява залятото гробище, посочва "Ютарни лист".

 

В града няма електричество, телефоните не работят, а чешмяната вода е негодна за пиене.

 

Поради големите наводнения представителите на държавното ръководство прекъснаха редовната си работа и заминаха за Задар. Президентът Колинда Грабар Китарович, премиерът Андрей Пленкович и министърите на вътрешните работи Давор Божинович и на отбраната Младен Кръстичевич ще разговарят с представители на местните власти.

 

Сърбия поиска помощ от Русия, Европейската комисия и Словения заради големите наводнения, при които най-малко 5 души загинаха, а над 700 бяха евакуирани, предаде БНР.

 

Извънредно положение е обявено в над 20 града и общини в Сърбия. Без ток са над 100 хиляди домакинства, а 400 училища са затворени.

 

Местният институт по хидрология и метеорология съобщи, че нивото на реките на територията на цялата страна продължава да се повишава, а валежите ще продължат през целия ден.

 

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че ще бъде обявено извънредно положение за територията на цялата страна.

 

В Босна и Херцеговина властите обявиха състояние на природно бедствие заради наводненията. Там извънредно положение беше обявено в централната и североизточната част на страната, където придошлите реки предизвикаха големи наводнения след най-проливните дъждове от 120 години насам.

 

Стотици къщи бяха изолирани или наводнени. Гражданска защита и пожарникарите снабдяват с храни и лекарства семействата, които не могат да напуснат домовете си.

 

В други области тече евакуация, хиляди домакинства са без ток. Движението по много пътища е прекъснато.

 

Код червено е обявен и в Северозападна Словения, а в останалата част на страната в сила е оранжев код.

Споделяне

Още от Европа