Западните Балкани получават 8 млн. евро за киберсигурност

Западните Балкани получават 8 млн. евро за киберсигурност

В края на юли Еврокомисията ще представи многонационална програма за изграждане на капацитет за киберсигурност в Западните Балкани. Бюджетът ѝ ще е 8 милиона евро и ще бъде насочен за засилване на кибернетичната устойчивост на региона, за ефективен отговор на предизвикателствата и рисковете от кибератаки. Това съобщи еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, обявявайки в Брюксел началото на първия Цифров диалог ЕС-Западни Балкани.

Изпълнението на програмата за киберсигурност се очаква да започне през 2020 г., а като други конкретни теми за бъдещи действия в областта Габриел очерта въвеждането на 5G мобилните мрежи, развитието и използването на изкуствен интелект, блокчейн технологиите, разширяването на стартъп мрежите, повече цифрови иновационни хъбове и инициативи за цифрови умения.

"Чрез общия ни ангажимент и конкретни действия за прилагането на Цифровата програма за Западните Балкани можем да постигнем още повече за предприятията и гражданите на региона и на ЕС. Предимствата от по-добри обществени услуги, модерна публична администрация, по-добра киберсигурност, по-голяма свързаност в шестте балкански държави означават предимства и за европейските граждани и бизнес“, заяви българският еврокомисар, цитирана в съобщение на Еврокомисията, разпространено във вторник.

В него се припомня, че намерението за формата Цифров диалог ЕС-Западни Балкани бе обявено по време на Цифровата асамблея през 2018 г. в София и година по-късно е факт.

Диалогът ще бъде ежегодно събитие и ще служи като платформа за отчитане на постигнатото по Цифровата програма за Западните Балкани и очертаване на бъдещите действия. В сегашното първото издание на диалога се включиха ресорни министри и зам.-министри от шестте балкански държави и експерти от Европейската комисия.

Габриел очерта като важно постижение в рамките на този диалог е регионалното споразумение за роуминга, което влезе в сила на 1 юли и проправя пътя за намаляване на таксите за роуминг между Западните Балкани и ЕС. Разходите за роуминг в региона бяха намалени значително и варират от 65% за изходящи обаждания до 78% за пренос на данни, а през януари 2020 г. ще има допълнителни намаления, посочва тя.

Българският еврокомисар коментира още, че вече се изпълняват проекти по схемата за подпомагане внедряването на широколентов достъп до интернет в региона бяха предоставени 30 милиона евро от Инвестиционната рамка за Западните Балкани. Миналата година е започнал един такъв проект с Албания, предстоят със Северна Македония и Черна гора.

Напредва и сътрудничеството по отношение на киберсигурността – в държавите от Западните Балкани тече процес за привеждане в съответствие с европейската Директива за мрежова и информационна сигурност и се работи по партньорството с Европейската агенция за киберсигурност ЕНИСА, допълват от Брюксел. Стартъп мрежата за Западните Балкани, чието начало комисарят постави в София през ноември 2018 г., се разгръща и през март представи препоръки за насърчаване на връзките с европейската предприемаческа екосистема. Цифровата програма подкрепя и разгръщането на цифрови иновационни хъбове – днес в Западните Балкани функционират шест центъра, а шестнадесет са в процес на подготовка, допълва се в съобщението.

Споделяне

Още от Европа