Западните лидери притискат Рияд, инвеститорите продават саудитски акции

Джамал Хашоги

Лондон, Париж и Берлин заявиха, че има спешна нужда от внасяне на яснота относно обстоятелствата, свързани с "неприемливата" смърт на саудитския журналист Джамал Хашоги.

"Отчитаме изявлението на саудитците, обясняващо техните предварителни заключения. Но си остава спешната нужда от изясняване на това какво точно се е случило на 2 октомври, отвъд досега споменаваните хипотези от саудитското разследване, които трябва да бъдат подкрепени от факти, за да бъдат възприети като достоверни", се казва в съвместното изявление на Великобритания, Франция и Германия, публикувано в неделя.

Не само западните политици, но инвеститорите се дистанцираха от Саудитска Арабия след убийството на опозиционния журналист Хашоги.

Чужди инвеститори са продали саудитски акции на чиста стойност 4.01 милиарда риала (1.1 милиарда долара) през седмицата до 18 октомври, предаде Ройтерс, позовавайки се на борсови данни.

Това е най-голямата разпродажба на акции от отварянето на пазара за преки чужди инвестиции в средата на 2015 г. Голямото разпродаване на акции е станало на фона на влошаването на отношенията между Саудитска Арабия и международната общност след изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Преди ден Рияд съобщи, че той е починал при сбиване в консулството - първото признание за смъртта му, след като две седмици отричаше това.

Публикуваните подробни борсови данни сочат, че чужденци са продали акции за 5 милиарда риала, а са купили ценни книжа за 991.3 милиона риала, предаде БТА.

Саудитската фондова борса изгуби около 4 процента след изчезването на Хашоги. Фондовият пазар беше започнал да спада преди това, тъй като чуждестранните фондове забавиха темпа на купуване, след като през юни специалисти по борсовите индекси MSCI съобщиха, че догодина кралството ще бъде включено в неговия референтен индекс на световните нововъзникващи пазарни икономики (global emerging market benchmark).

В неделя водещият индекс на Риядската фондова борса Tasi продължаваше да отчита покачване с 5 на сто от началото на годината, но от началото на тримесечието е спаднал с 5 на сто.

Турция няма да допусне "покриване" на детайли около смъртта на Хашоги

Турция ще извади наяве всичко във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик. Той посочи, че Анкара провежда свое независимо разследване по случая и подчерта, че страната му няма да позволи "покриване" на детайлите по случая, предаде БНР.

Разкритията на разследването за смъртта на саудитския журналист ще бъдат споделени със света след приключване работата на разследващите, обяви и заместник-председателят на турската партия на справедливостта и развитието Нуман Куртулмуш.

Рияд призна официално в събота, че Хашоги, известен критик на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман, е загинал при сбиване в консулството на 2 октомври. В последните седмици Саудитска Арабия твърдеше, че журналистът е напуснал сградата невредим.

Смъртта на Хашоги трябва да бъде разследвана докрай и прозрачно. Това заяви първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини, като определи оповестените детайли около убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул като изключително притеснителни. Според нея шокиращо в случая е и нарушаването на Виенската конвенция за консулски отношения от 1963 г.

Американският президент Доналд Тръмп също заяви, че към този момент не е доволен от саудитските обяснения. Той обаче допълни, че това е само нужната първа стъпка в изясняване на случая. Тръмп също повтори думите си, че страната му няма да се откаже от сделки с Рияд на стойност 450 милиарда долара, 110 от които са за доставка на американско оръжие. Държавният глава на САЩ заяви, че това ще коства работните места на милиони американци, и вместо това са възможни други международни санкции срещу петролното кралство.

Той  даде знак на промяна на позицията си по убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги като заяви, че има нужда от повече информация, след което заедно с Конгреса ще се обмисли американският отговор. Агенция Асошиейтед прес цитира Тръмп, че той скоро ще разговаря по въпроса и със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

В Германия председателят на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген призова страната да спре продажбата на оръжие на Саудитска Арабия. Според Рьотген в рамките на ЕС и НАТО са необходими мерки, достигащи до експулсиране на саудитски дипломати, ако Рияд не предприеме всеобхватни действия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на Хашоги. Рьотген е депутат от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Германският външен министър Хайко Маас коментира, че до изясняването на обстоятелствата по случая, Берлин не трябва да одобрява продажба на оръжия на Саудитска Арабия. 

По-рано в съвместно изявление Меркел и външният министър, излъчен от социалдемократите, посочиха, че досегашните разкрития, дадени от Рияд, са неадекватни. 

В същото време френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Париж ще настоява за "пълно и старателно разследване" на случая. В свое изявление той посочва, че информацията на Рияд за смъртта на Джамал Хашоги не отговаря на всички повдигнати въпроси.

Още 25 души са призовани в Турция да дадат показания като "свидетели" в рамките на разследването на твърденията за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в сградата на саудитското консулство в Истанбул, съобщи турският телевизонен канал НТВ.

Телевизията припомня, че 20 души вече дадоха показания във връзка с разследването.

Споделяне

Още от Свят