Западните покрайнини и 400 000 българи в селата остават без телевизия

Офшорката на Цветан Василев "К енд К Електроникс" спечели втрия търг за декодерите за бедни

Западните покрайнини и 400 000 българи в селата остават без телевизия

Българите от Западните покрайнини в Сърбия вече останаха без българска телевизия заради цифровизацията на ефира. Други 400 000 българи, които живеят в отдалечени села, също ще останат без телевизия след като окончателно бъде изключен аналоговия сигнал, което се очаква да се случи на 1 ноември. Причината е, че цифровият сигнал ще покрива само 95% от територията на страната, обясниха от Министерството на транспорта. Засега решение на проблема няма.

Друга причина за отлагане окончателното изключване на аналоговия сигнал от 1 септември е, че 86 500 социално слаби все още не могат да си вземат декодерите. Вече е ясно, че доставката за тях ще направи "К енд К Електроникс", която спечели втория търг за декодерите на бедните. Според Министерството на транспорта договорът с компанията, зад която стоят офшорни фирми, свързани с банкера Цветан Василев, ще бъде подписан на 10 септември и след тази дата ще започне раздаването на устройствата.

Междувременно обаче бедни от другите три региона, където от около месец тече раздаването на устройствата, се оплакаха на омбудсмана от затруднения достъп за получаване на декодерите и липсата на информация.

Всичко това се случва на фона на мащабна рекламна кампания, за която държавата пръсна 17.5 млн. лв.

В момента целият процес по преминаването от аналогова към цифрова телевизия, за което се отпуснаха 35 млн. лв. държавни пари, се осъществява от фирми, свързани с банкера Цветан Василев. Единствено рекламата на процеса беше поета от компании, зад които стои рекламният и медиен бос Красимир Гергов.

Западните покрайнини без българска телевизия от август

Западните покрайнини в Сърбия останаха без български телевизонен сигнал заради цифровизацията. Това съобщи председателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов пред БТА.

От културно-информационния център са изпратили писма до посланика на България в Белград Ангел Димитров, до генералния консул на България в Ниш Атанас Кръстин и до председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов. Те настояват за съдействие цифровият сигнал на българската телевизия отново да се разпространява на територията на Босилеградска община и там, където живеят българи.

Николов каза, че голяма част от българите в Босилеградско са си купили декодиращи устройства, благодарение на които от март до август са могли да гледат осем български канала.

През август обаче цифровият сигнал в Босилеградско е изчезнал. "След направените справки получихме обяснение, че той е пуснат само в държавните граници на България", разказа Николов.

"Българска телевизия в Босилеградско се гледа, откакто има такава телевизия и хората си настройваха антените към България, дори когато това не беше безопасно за тях. Недопустимо е днес, в ерата на телекомуникациите и евроинтеграцията те да бъдат лишени от такава възможност", каза още Николов. Той допълни, че не е за пренебрегване и фактът, че значителна част от българското население в Западните покрайнини е с придобито българско гражданство и е недопустимо то да бъде лишено от възможността да гледа българска телевизия.

От Министерството на транспорта посъветваха българите в Босилеградско да изпратят сигнала и до тях, за да проверят каква е причината да не могат да ловят български телевизии.

Само седем са цифровите телевизии

Към момента работят мрежите на три мултиплекса, които са с капацитет над 24 програми, но излъчват цифрово само девет телевизионни програми, казаха от Комисията за регулиране на съобщенията.

От двата търговски мултиплекса, които са собственост на "НУРТС Дижитъл", зад която стоят фирми, свързани с Цветан Василев, се излъчват програмите на bTV, Nova TV, TV7, News7, Bulgaria on Air. Общественият мултиплекс, който е собственост на "Фърст дижитъл", също свързван с фирми на Цветан Василев, излъчва двете програми на държавната БНТ - BNT1 и BNT2.

Не е ясно кога останалите четири мултиплекса с капацитет над 32 програми ще могат да изградят мрежите си, защото това е свързано с освобождаване на честоти от военното министерство. Действащият в момента план за цифровизацията не указва срок, в който трябва да стане това.

Решаването на този въпрос обаче е ключов заради делото срещу България в Европейския съд. Еврокомисията ни съди за монопол при разпръскването на цифровия сигнал, като санкцията, която ни заплашва, е 8448 евро дневно. Българската позиция по делото не е ясна.

"Техномаркет" доставя декодерите на две трети от бедните

Междувременно стана ясно, че "К енд К Електроникс", която е собственост на офшорни фирми, свързани с банкера Цветан Василев, печели втория търг за декодерите на 85 600 социално слаби.

Не е постъпила жалба от другия участник в търга държавната "Български пощи" до крайния срок за оспорване на класирането, който изтече в понеделник. Ще се изчака обаче и четиридневния срок в случай, че жалбата е подадена по пощите, който изтича на 9 септември. Ако дотогава няма постъпила жалба, на 10 септември ще бъде подписан договора за доставка на декодерите с "К енд К Електроникс" за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен Централен, обясниха процедурата от Министерството на транспорта пред Mediapool.

"К енд К електроникс" спечели търга за трите региона с цена за обслужване 1% от стойността на продадените декодери. Цените на устройствата са съответно за ефирна телевизия – 32.92 лв. без ДДС, за спътникова – 28.25 лв. без ДДС и за кабелна – 24.92 лв. без ДДС.

Фирмата, която е собственик на веригата магазини "Техномаркет", спечели и търга за доставка на декодери за Северозападния регион, където тече раздаването на устройствата от август. Тогава тя даде цени от 32.91 лв. за декодер за ефирна телевизия, 46.58 лв. - за спътникова и 41.58 лв. за кабелна без ДДС.

Така компанията на практика спечели доставката на устройствата за две трети от територията на страната.

"Зора М.М.С." доставя декодерите за бедните в Южен централен и Североизточен регион, а "Техномаркет България" само за столичния район "Оборище".

Недоволни граждани засипаха омбудсмана с жалби

Междувременно множество жалби засипаха омбудсмана Константин Пенчев във връзка с раздаването на декодерите. Заради това той излезе с препоръки към социалното министерство за улесняване на достъпа на хората и предоставянето на повече информация.

Едно от оплакванията на хората е свързано с невъзможността за получаване на декодери в малките населени места. Например, за да се снабди с декодиращо устройство, човек, живеещ в Бойчиновци, трябва да посети определена търговска верига във Враца. Пенчев посочва, че социално слабите, които имат право на тази помощ и живеят в отдалечените населени места, ще изпитат затруднения при получаването на устройствата, свързани с допълнителни разходи за транспорт, които и без това вероятно повечето от тях не могат да си позволят.

От Министерството на транспорта обясниха, че социално слабите, които живеят в отдалечени селища, имат право да получат декодера и в мястото, където живеят, без да е необходимо да пътуват до най-близкия град, за да го вземат от магазина, като за доставката не дължат пари.

Друг проблем, посочен от омбудсмана, е свързан с липсата на информация за това коя търговска верига за кой регион на страната предоставя декодери срещу ваучери. Например за правоимащите във Враца магазинът, от който може да се получи декодер срещу ваучер е от една търговска верига. Търговски обект на друга верига в града също предлага декодери срещу ваучери, но обслужва само граждани, чийто постоянен адрес е в централната южна част на страната.

Сред въпросите, за които хората са писали на омбудсмана, е и предоставянето на декодери на по-ниска стойност от стойността на ваучера. Ваучерите са на стойност 60 лева, но определените търговски вериги в различните региони дават срещу тях декодери на различна стойност – 39.50 лв., 59.90 лева и т.н. Освен това, в търговските вериги се предлагат различни марки декодери, но гражданите не могат да избират между тях, а им се предоставя точно определена марка. Хората твърдят, че по този начин се нарушава правото им на избор.

От Министерството на транспорта обясниха, че търговците са длъжни да предлагат три вида декодери по един за всеки вид телевизия – кабелна, сателитна или ефирна. Разликата между цената на устройството и стойността на ваучера от 60 лв. се връща в държавния бюджет и така държавата печели.

“От оплакванията на гражданите става ясно, че те не са достатъчно добре информирани относно начините, по които се осъществява раздаването на ваучери и декодери – къде се получава ваучерът; коя е търговската верига за съответния регион, която раздава декодерите; какво им се полага срещу получения ваучер. Липсата на ясна информация поражда напрежение, недоволство, както и недоверие в администрацията”, обобщава омбудсманът в писмото си до министъра на труда и социалната политика.

Споделяне

Още по темата

Още от България