Западните съюзници внесоха в ООН нова проекторезолюция за Сирия

Руският проект за осъждане на западната "агресия" бе отхвърлен

Ники Хейли, постоянен представител на САЩ в ООН

Франция, САЩ и Великобритания предлагат в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Сирия, която предвижда създаване на "независим механизъм" за разследването на предполагаемата употреба на химическо оръжие в сирийския град Дума. Преговорите по текста, подготвен от Франция, започват на 15 април, предаде Франс прес.

Дата за гласуване още не е определена, понеже Париж иска да даде време за "истински преговори", според дипломатически източници, цитирани от агенцията.

За първи път в Съвета се предлага текст, обединяващ химически, хуманитарен и политически аспект на уреждането на седемгодишния конфликт. Целта не е "да се променя уравнението", нито да се "компилират" вече съществуващи текстове, а да се покаже, че западната военна интервенция в Сирия "служи на политическа стратегия", подчертава дипломат, цитиран от АФП.


Проектът бе разпространен сред членовете на Съвета по-малко от 24 часа след ракетните удари в Сирия на САЩ, Франция и Великобритания. Реакцията на Русия на "ограничените военни действия" на западните сили е била "минималистична", смята западен дипломат, което според него дава надежда, че Москва ще сътрудничи по новата резолюция.

Текстът, с който агенцията разполага, осъжда най-категорично всички случаи на употреба на химическо оръжие в Сирия, особено атаката на 7 април в Дума, и предвижда създаването на независим механизъм за разследване и посочване на отговорните "въз основа на принципите на безпристрастност и професионализъм".


Той изисква също така Сирия да сътрудничи изцяло на Организацията за забрана на химическите оръжия.


По отношение на хуманитарната помощ проектът призовава да бъде установено "трайно прекратяване на огъня" и всички страни членки да използват влиянието си за неговото прилагане. Текстът изисква "хуманитарен достъп без ограничения" в цяла Сирия и възможността за "медицински евакуации в случай на необходимост".


В политическия аспект проектът изисква "сирийските власти да се включат в междусирийски преговори добросъвестно, конструктивно и без предварителни условия", продължавайки последните дискусии от 3 март в Женева. Тези преговори, които сега са в мъртва точка, трябва да засегнат управлението, конституционния въпрос, изборите, контратероризма и мерките за доверие.


Накрая текстът задължава генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да докладва за изпълнението в 15-дневен срок след приемането му.


В събота Съветът за сигурност отхвърли руската проекторезолюция, призоваваща за осъждане на "агресията" на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия - вот, отразяващ подкрепата за съюзническите удари по химически обекти. Но вотът в края на спешното заседание, свикано от Русия, също така отново демонстрира парализата на най-могъщия орган на световната организация в справянето със сирийския конфликт, отбелязва АП.

Само две страни подкрепиха Русия - Китай и Боливия. Осем страни членки гласуваха против руския проект - САЩ, Обединеното кралство, Франция, Великобритания, Холандия, Швеция, Кувейт, Полша и Кот Д'Ивоар. Четири страни се въздържаха - Етиопия, Казахстан, Екваториална Гвинея и Перу.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят