Запасите на Иран от обогатен уран са намалели

Запасите на Иран от обогатен уран са намалели

Иранските запаси от нискообогатен уран са намалели под нивото, залегнало като изискване във временното споразумение между Техеран и световните сили за иранската ядрена програма, предаде Ройтерс, като се позова на доклад на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/.

Докладът представлява ежемесечен документ на МААЕ, посветен на Иран, който е с конфиденциален характер, но е бил видян от Ройтерс. Там се посочва, че иранските запаси от уран, обогатен до чистота от 5 процента, възлизат на 7537 кг към края на юни.

Това е под приблизителния таван от 7650 кг, който бе установен с временното споразумение за иранската ядрена програма, сключено през 2013 г. между Техеран и шестте световни сили.

Според Асошиейтед прес, която също са се сдобила с доклада, от документа става ясно, че повече от четири тона от обогатения уран са били вкарани в тръбопровод, чрез който химичният елемент се превръща в оксид, а в този вид е по-малко вероятно да бъде използван за производство на ядрено оръжие.

Спазването от Иран на залегналите във временното споразумение условия е важен критерий, тъй като преговорите между световните сили и Техеран по ядрения въпрос навлизат във
финалния си етап. Целта им е върху ядрената програма на Иран да се поставят дългосрочни ограничения, а в замяна да бъде облекчен режимът на икономическите санкции срещу Техеран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?