Запасни офицери бяха осъдени доживот за убийство на свещеник в Аржентина

Двама офицери от запаса от аржентинската армия получиха доживотни присъди за убийството на католически свещеник по време на властта на военните в страната в периода 1976-1983 г., предаде в събота АФП.

Осъдените са 87-годишният генерал Лусиано Менендес, който беше признат за виновен за заповедта за убийството на Енрике Анджелели, архиепископ в северозападната провинция Ла Риоя през август 1976 г. По случая за виновен беше признат и комодор Луис Естрела.

Според твърденията на военния режим католическият свещеник, който по онова време е бил на 53 г., е загинал при катастрофа. В колата е пътувал и Естебан Пинто, помощник на епископа, който оцелял и завел делото.

Сред доказателствата по делото бяха включени и две писма от архивите на Ватикана, осигурени от родения в Аржентина папа Франциск. Убитият католически свещеник е писал писмата и ги е изпратил в Рим малко преди да бъде убит. В документите жертвата осъждала нарушенията, извършвани от военния режим.

За първи път официални представители на режима на хунтата бяха признати за виновни в убийството на високопоставен католически свещеник.

По време на годините на диктатура десетки свещеници и монахини бяха измъчвани и убивани. Около 30 000 противници на хунтата бяха избити или обявени за изчезнали по време на управлението на диктатурата, твърдят правозащитни организации.

Още от Свят

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?