Запасни офицери бяха осъдени доживот за убийство на свещеник в Аржентина

Двама офицери от запаса от аржентинската армия получиха доживотни присъди за убийството на католически свещеник по време на властта на военните в страната в периода 1976-1983 г., предаде в събота АФП.

Осъдените са 87-годишният генерал Лусиано Менендес, който беше признат за виновен за заповедта за убийството на Енрике Анджелели, архиепископ в северозападната провинция Ла Риоя през август 1976 г. По случая за виновен беше признат и комодор Луис Естрела.

Според твърденията на военния режим католическият свещеник, който по онова време е бил на 53 г., е загинал при катастрофа. В колата е пътувал и Естебан Пинто, помощник на епископа, който оцелял и завел делото.

Сред доказателствата по делото бяха включени и две писма от архивите на Ватикана, осигурени от родения в Аржентина папа Франциск. Убитият католически свещеник е писал писмата и ги е изпратил в Рим малко преди да бъде убит. В документите жертвата осъждала нарушенията, извършвани от военния режим.

За първи път официални представители на режима на хунтата бяха признати за виновни в убийството на високопоставен католически свещеник.

По време на годините на диктатура десетки свещеници и монахини бяха измъчвани и убивани. Около 30 000 противници на хунтата бяха избити или обявени за изчезнали по време на управлението на диктатурата, твърдят правозащитни организации.

Споделяне

Още от Свят