Запазена глава на вълк на 40 000 години е открита в Сибир

Запазена глава на вълк на 40 000 години е открита в Сибир

Идеално запазена глава на вълк, умрял преди 40 хиляди години на територията на днешен Сибир, е била намерена и е изследвана от руски учени, предаде Ройтерс.

Заради минусовите температури козината, зъбите, мозъкът и тъканите са се съхранили в голяма степен.

Древната вълча глава е била открита миналото лято на брега на р. Тирехтях, близо до Северния полярен кръг от жител на Якутия. Той предал находката си на якутския клон на руската академия на науките, откъдето изпратили проби зад граница и с помощта на учени от Япония и Швеция било установено, че животното е загинало преди около 40 хиляди години.

Вълчата глава е показана преди дни и на кадрите се вижда, че тя е много по-голяма от тази на съвременните вълци.

Валери Плотников от местния клон на Руската академия на науките разказва, че животното принадлежи към древен подвид, живял и изчезнал заедно с мамутите.

Откритието е уникално, защото досега не са намирани толкова стари вълчи глави със запазени тъкани и козина, а тази има дори уши, език и мозък.Липсват само очите на животното.

Сега предстои главата да премине процедура по пластиниране, при която се премахват водата и мазнините и се заместват с пластмаса. Това ще предпази находката от разлагане и експонирането ѝ при нормални температури и ще запази тъканите за научни цели, обяснява Плотников.

Споделяне

Още от Свят