Запазва се столичната схема “кон за кокошка” и с “Икуест”

Запазва се столичната схема “кон за кокошка” и с “Икуест”

Столична община смята да продължи своята стара схема “кон за кокошка” и с новия концесионер на чистотата в града – инвестиционният фонд “Икуест”. В сряда зам.-кметът по финансите Минко Герджиков заяви, че най-накрая е постигнато споразумение с фонда за опростяване на лихвите по дължимите 8 милиона лева за извънредното зимно почистване през декември 2005 г.

За тези пари общината и бившият собственик на фирмите ДИТЦ, “Волф” и “Чистота” Румен Гайтански – Вълка се съдиха близо година и половина. София загуби делото, а през този период се натрупаха около 1.8 милиона лева лихви и адвокатски разноски.

От “Московска” 33 и до този момент не са се отказали от твърдението, че сметката за риене на сняг е твърде висока. Герджиков заяви в сряда, че 8-те милиона лева вече са преведени по сметките на концесионера, а той се е отказал да търси лихви и пари за адвокати.

Това бе съобщено като успех на общинската администрацията при преговорите. Още преди половин година изпълнителният директор на “Икуест” Георги Крумов обеща тези пари да бъдат опростени като знак на добра воля към града.   

Срещу сумата обаче, Герджиков съобщи, че най-вероятно ще бъде направено предложение за даване на още 5 милиона лева за чистене на града. Тези пари бяха обвързани с монтиране на новата GPS – система. От думите на Герджиков стана ясно, че не се знае дали до края на годината тази система за контрол на концесионера ще влезе в действие.

По този казус се спори кой ще плати 250 000 лева еднократно за въвеждане на GPS-ите, които трябва да контролират изпълнението на договор за 60 милиона лева годишно. Има различни виждания и за техническото задание на проекта.

Освен това общината ще стартира от началото на 2008 г. преговори по исканото от концесионера увеличение на цените по основните дейности за чистотата. Мотивите са инфлацията от 2004 г. насам и скокът на горивата.

Желанието на “Икуест” бе представено в писмен вид преди три месеца, след като кметът Бойко Борисов “уреди” концесията за чистотата да бъде прехвърлена от Румен Гайтански на Георги Крумов. Тогава Борисов заяви, че за увеличение на разходите за смет може да се говори едва след като се забележи подобрение в чистенето на града. Така срещу опростяване на 1.8 милиона лева общината си отвори допълнителна поръчка от 5 милиона лева и общо увеличение на цените.

Допълнителни 25 милиона лева

Зам.-кметът Герджиков съобщи още, че до средата на 2007 г. Столична община е реализирала 25 милиона лева бюджетен излишък. Предложението за актуализирането на финансовата рамка ще бъде дадено на Столичния общински съвет (СОС) през септември. С това общата сума, с която ще оперира София през тази година, става 750 милиона лева.

Парите са дошли от събиране на 21 милиона лева стари задължения на столичани за местни данъци. Голямо преизпълнение бе декларирано и повишената 20 пъти такса за строителни разрешителни. До края на юни в бюджета са постъпили 22 милиона лева от общо планирани за година 25 милиона лева (88 %).

Това се случва въпреки че съдът отмени новите цени. По този казус общината прилага репресивна политика и продължава да събира по 14 лева за кв.м. за разрешително в центъра от бизнеса. При излагане на мотиви, че реално няма цена – разрешително не се издава. 

Тези пари ще бъдат дадени за преодоляване на щетите от последните наводнения (2 милиона лева), за почистване на нерегламентираните сметища (1.5 милиона лева), за закупуване на площадка в ЗСК “Кремиковци”, където се складират балите с боклук (12 милиона лева), за закупуване на реституираните  части на зала “Триадица” (1.6 милиона лева), за 9 нови детски градини, за гробищните паркове и ремонт на училища и детски градини с предупреждение за спиране от пожарната.

В същото време Минко Герджиков призна, че от реклама ще бъдат събрани отново 2.6 милиона лева, въпреки амбициите на Бойко Борисов сумата да нарасне до 10 милиона. Причината е липса на наредба за рекламата. Другото перо с недостиг е “продажбата на недвижими имоти”. Там са събрани само 4.5 милиона лева при прогноза от 20 милиона лева.

Зам.-кметът изрази известни съмнения и по отношение на административния капацитет на общината да изготви проектите за новата инфраструктура в града и да проведе отчуждаванията. Според него “ще бъде срамно” ако заради този проблем София не усвои пари от еврофондовете.

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?