Запазва се възможността да работиш и да получаваш пълна инвалидна пенсия

Отпада сегашната методика, оценяваща загубата на работоспособност в проценти

Запазва се възможността да работиш и да получаваш пълна инвалидна пенсия

Дали човек с увреждане да получава инвалидна пенсия или не занапред ще зависи от нова методика, която ще оценява неговата остатъчна работоспособност, а не както е сега – загубата на работоспособност над 50%, 70% или 90%. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин при представянето на концепцията за промени в медицинската експертиза. Той съобщи, че и занапред ще се запази възможността човек да работи и едновременно с това да получава инвалидна пенсия. Не се предвижда и вариант за намаляване на инвалидната пенсия заради това, че човек работи.

Няма да се налага ново преосвидетелстване на хората с действащи ТЕЛК решения и получаващи инвалидни пенсии. Новите правила ще важат за хората, на които тепърва им предстои експертиза, както и за тези, на които срокът на ТЕЛК решенията изтича. По думите на Калфин идеята е не да бъдат намалени сега правените разходи, а да бъдат насочени към тези, които действително имат нужда и те да бъдат подпомогнати по най-подходящ за тях начин.

Засега обаче социалното и здравното министерство, които работят по новия модел на медицинската експертиза, нямат подготвени законови промени, а идеите са на ниво концепция, която ще бъде подложена на обществено обсъждане. В хода на дискусиите ще бъдат изготвени законодателните предложения, които според Калфин трябва да са готови до лятото.

Смяна на модела, по който се оценява работоспособността

“Ако досега в България се казва колко процента е намалена работоспособността и това го пише в решенията на ТЕЛК, тази класификация на СЗО по-скоро говори за остатъчна функционалност - колко работоспособност има в един човек, който е претърпял съответното заболяване. Това е принципно различен поглед и подход към хората, които имат увреждания“, заяви Калфин. Сега право на инвалидна пенсия имат хората с над 50% намалена работоспособност.

Той обясни, че загубата на функционалност, от степента на която ще зависи отпускането на инвалидна пенсия, ще се определя по Международната класификация на функционалността на Световната здравна организация, която се ползва в много страни от ЕС. Тази методика, отчита както физическите промени, настъпили вследствие на заболяването, така и способностите на човек – какви дейности може да изпълнява, може ли да се грижи сам за себе си, да работи, оценяват се също външни фактори и особености на конкретния човек.

“Резултатът от медицинската експертиза ще бъде един код, в който ще се съдържа информация какво е заболяването, как е получено и каква функционалност има организма след съответното заболяване. Този код е максимално обективен“, посочи Калфин.

След като им бъде направена медицинската експертиза от лекарска комисия, хората в работоспособна възраст ще се явяват на втора – социална комисия, която допълнително ще оцени възможността им да работят и от какви социални придобивки имат нужда. В нея ще участват лекари по трудова медицина, социални работници, служители на НОИ. Втората комисия ще има право да назначава допълнителни изследвания и прегледи, ако се усъмни в заключението на първата, което според Калфин ще подобри контрола.

Втората комисия ще има за цел да определи дали човек може да се върне на досегашната си работа на същата или друга длъжност или заболяването му изисква трудоустрояване или преквалификация. По думите на Калфин държавата ще мобилизира своите ресурси, за да стимулира хората да се върнат на пазара на труда, създавайки им материален стимул да предпочетат заплатата пред получаването на помощи и пенсия. Не е ясно обаче в каква степен това ще се случи при запазването на опцията да се получават едновременно заплата и инвалидна пенсия. Калфин обясни, че държавата ще заложи на различни мерки като стимули за работодателя и включването на хората в различни програми по заетостта, за да може повече хора с увреждания да се върнат на пазара на труда.

Веднъж отпусната, инвалидната пенсия няма да се спира на работещите

Калфин обясни защо инвалидната пенсия не може да бъде спряна на работещите, ако веднъж бъде направена преценка за отпускането ѝ: “Инвалидната пенсия е осигурително плащане. Кой точно я получава е въпрос на преценка според това каква е тежестта на заболяването и каква е остатъчната функционалност. Но един път получена, тази пенсия не може да се отнеме на човек. Това е доход, за който той се е осигурявал“.

Калфин коментира, че е отделен въпрос дали поне над определен сбор от заплатата и пенсията, не трябва доходът да се облага, но допълни, че у нас е приета практиката, при която всеки доход се гледа сам за себе си.

Дава се свобода на общините за останалите придобивки

Калфин съобщи още, че ще бъде дадена свобода на общините да преценят дали да въведат промени в отпускането на социални придобивки, зависещи от тях.

“Въпрос на общините е да преценят дали синята зона е за човек, който има двигателни увреждания или за човек с всякакъв вид увреждане. Тук няма да се бъркаме, нека го решат общините. За винетките, които са документ за извънградско пътуване също трябва да се прецени кой и в какъв случай ще ги получава“, допълни Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?