Запазване на акцизите на цигарите, ако няма приватизация на Булгартабак

Да се запази сегашният ред на облагане с акцизи на цигарите, ако до края на годината няма сделка за четирите тютюневи фабрики - в София, Благоевград, Стара Загора и Пловдив. Това ще поиска да се запише в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2005 г. партия Новото време.

Според приетите окончателно промени в Закона за акцизите от догодина се повишават акцизите за най-евтините български цигари, а се намаляват за скъпите и вносните. Тези ставки бяха гласувани под натиска на потенциалните кандидати за приватизация на тютюневите ни фабрики.

Ако няма продажба на печелившите тютюневи фабрики, променените акцизи ще са пагубни за родното цигарено производство, ще пострадат и интересите на потребителите, смятат от Новото време. Оттам напомнят още, че запазването на цигарените акцизи при провалена приватизация е условие парламентарната група на Кошлуков и Севлиевски да подкрепи бюджета.

20 млн. лева да бъдат додани към бюджета на съдебната система, предлага още отцепилата се от НДСВ партия. Парите можели да се вземат поравно от разходи за администрацията на социалното и на строителното министерство.

Нововремци предлагат още допълнителните 135 млн. лв. за образованието да се впишат в бюджета като резерв, като в преходните разпоредби на закона за бюджета те да бъдат обвързани с модернизацията на българското образование според приета от парламента стратегия..

Още 5 млн. лв. да се дадат на БАН, предлага партията. Тези пари можели да се вземат от Министерството на икономиката.

Новото време предлага също излишъкът в държавния бюджет да се разпределя от парламента, а не от правителството.

В законодателната активност на нововремците влизат и предложенията им за промени в Закона за концесиите. Според тези промени ще се премахне сегашната възможност да се отдават на концесия големи държавни обекти, като магистралите, например, без търг или конкурс.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?