Запазване на доходите, ръст на пенсиите, намаляване на осигуровките

Запазване на доходите, ръст на пенсиите, намаляване на осигуровките

Реалните доходи догодина ще се запазят на сегашните равнища, ръст на пенсиите ще има, осигурителната тежест ще се намали с 2 процентни пункта, няма да се променят преките данъци. Това са част от бюджетните намерения на новото правителство, заложени и в четиригодишната фискалната рамка 2010-2013 г., приета от МС в сряда.

В предишните дни прехвърчаха искри между финансовия министър Симеон Дянков и социалния министър Тотю Младенов, който, мощно подкрепян от синдикатите, би тревога, че не се предвижда изрично повишение на доходите. БСП и бившият премиер Станишев като гръцки хор припяват отстрани, че новата власт "замразява" заплати и пенсии, което вбеси премиерът Бойко Борисов и в сряда той заяви публично, че "забранява" думичките "замразяване" и "спиране".

След правителственото заседание финансовият и социалният министър увериха в един глас, че замразяване на пенсиите не се предвижда, но при условията на икономическата криза и опразнена хазна с дупка от над 2 млрд. лв. в края на т.г., ръстът им ще се определя от състоянието на бюджета. Както се изрази Борисов –като "има повече пари от спряна контрабанда, от ДДС – има ръст на пенсии и заплати".

Увеличението на пенсиите с 9% от юли т.г., което бе дадено на пенсионерите според заложеното в бюджета за 2009-та, се запазва и в следващата година. Извън него е предвидено още от началото на следващата година вдигане на т.нар. вдовишки добавки - от 20 на 40 процента от размера на пенсията на починалия съпруг.

Поетапно ще се дадат и средно по 50 лева на навършилите 75 години възрастни хора, като добавката ще е диференцирана според размера на основната пенсия – за малките пенсии добавката ще е по-голяма. Това ще струва на бюджета за догодина 500 млн. лв. допълнително за изплащане на тазгодишното юлско увеличение и още 220 млн. лв. за вдигане на вдовишките добавки.

Догодина 2% спад на икономиката, 2.2% инфлация

Макрорамката на бюджета за 2010 г. предвижда спад на БВП от 2%, инфлация 2.2%, безработица 11.4%.

Бюджетът ще бъде балансиран, защото валутният борд в България в очите на инвеститорите означава точно такъв бюджет, обясни Симеон Дянков. Той допълни, че в средата на годината ще се види как върви изпълнението на приходната част и ако има възможности, ще започнат разговори за ръст на заплатите.

Ще бъде спазено предизборното обещание на ГЕРБ за намаляване на осигурителната тежест с 2% за следващата година и с по 1% в оставащите от мандата три години.

Ако бюджетното изпълнение позволи, през втората половина на следващата година може да се отиде на сваляне на осигуровките направо с 5%, каза още Дянков.

Тотю Младенов допълни, че ще се усили контролът над работодателите, които трябва да остават освободените от намалението ресурси за запазване на работните места.

Преките данъци няма да се променят, обеща още финансовият министър.

Като мярка за насърчаване на прохождащия бизнес правителството е изготвило промяна в Търговския закон, с която началният капитал за регистрация на ООД се сваля от 5000 лева на 1 евро, съобщи Дянков. Тази идея бе лансирана и досега от различни политици, но така и не намери реализация.

Няма разрив с нито едно от предизборните обещания на ГЕРБ в предложената фискална рамка за мандата на правителството, увери Дянков. Параметрите обаче са съобразени със "суровата действителност, в която няма розови цифри", по думите на премиера Борисов.

Според рамката, която за първи път е четиригодишна, докато досега се е изготвяла за три години, е предвидено за 2011-2013 година ръстът на пенсиите да се определя в зависимост от инфлацията, осигурителния доход и заетостта. Тук не влиза увеличението на вдовишките добавки и 50-те лева средно за пенсионер над 75 години, които ще бъдат дадени още догодина.

През 2010 г. се запазват достигнатите за 2009 г. номинални размери на работните заплати в публичния сектор. За следващия тригодишен период ръстът на заплатите ще е в зависимост от ръста на БВП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?