Запазване на туристическия пазар ще е постижение

Запазване на туристическия пазар ще е постижение
Ръстът на туризма в световен мащаб за 2008 година е 4 на сто, но през 2009 г. се очаква сериозен спад в сектора. Ако се запази сегашното ниво, това ще бъде успех, заяви в петък председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова.

Именно заради това е изключително важно страната ни да развива селския и екотуризма, каза Крушкова при представянето на напредъка по разработване на програмите за тези два сектора в периода до 2013 г.

Около 15-20 % е спадът на туристопотока през този зимен сезон, за предстоящия летен ваканционен сезон засега нищо не може да се предвиди, каза Крушкова. Намалението на записванията от страна на руските летовници към момента е 30 %.

Абсолютно всички страни отчитат намаление от страна на руския пазар, посочи Крушкова и допълни, че Кипър има 90 % спад на туристите от Федерацията, а Гърция – 50 %. По думите ѝ руските туристи ще започнат доста по-късно своите записвания тази година – в края на април, началото на май и тогава ще се разбере действителната цифра. Със сигурност обаче ще има намаление във връзка с общото понижение на пътувания на руски туристи, според Крушкова. Тя каза, че има указ на руското правителство, с който се задължават държавните служители да почиват в страната, което също ще даде отражение.

Туризмът у нас е доминиран от морските курорти, ски курортите, спа курортите, София и Пловдив. В два месеца от годината - юли и август се реализират 44% от нощувките, а 73% - в периода юни-септември. Това означава, че туризмът у нас се развива само в рамките на 4 месеца в годината, а това може да се промени именно чрез стимулиране на еко- и селския туризъм.

Почивките сред природата генерират 7% от всички средства за международни пътувания, а екотуризмът е една от най-бързо растящите пазарни ниши в областта на туризма.

Разходите за екотуризъм нарастват годишно с 20%, което е 5 пъти повече от средния ръст за туристическата индустрия като цяло. Увеличението на пътуванията сред природата е 10-30% годишно.

Като акцент в двете програми на ДАТ са изведени зелените видове туризъм, а с развитието на горепосочените две програми искаме да акцентираме върху опасностите от глобализацията, каза още Крушкова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?