Запечатани са инсталациите за отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

ТЕЦ Бобов дол

Шредерните инсталации на ТЕЦ "Бобов дол", използвани при раздробяване на отпадъци за горене в пещите на въглищните котли, са били запечатани още на 24 януари. От тогава със заповед на шефа на пернишката екоинспекция е спряно и използването на биомаса за работата на три от котлите на електроцентралата, съобщиха от ведомството в понеделник.

Зd мярката съобщи ден по-рано екоминистърът Емил Димитров, която обясни, че забраната за горене на друго освен въглища в централата ще важи да монтирането на филтри за пречистване на изпусканите газове.

От еокинспекцията съобщават още, е през почивните дни са били извършени извънредни проверки на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа по сигнал на граждани за тъмносиви димни газове от комините на въглищната централа.

Установено бил, че причината за това е авариен пробив в пещ на камера на единия от котлите на централата, което наложило въвеждане на друг в експлоатация. Това предизвикало изпускането през т.нар. голям комин на централата на газовете от разпалването на мазут. Екоразрешителното на мощността обаче позволява използването на този комин при разпалване емисиите в рамките на 6 до 8 часа, поясняват от инспекцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?