Запис на Ал Каида засенчи общите избори в Испания

Серия почти едновременни експлозии разтърсиха в четвъртък три железопътни гари в Мадрид, три дни преди изборите.

Неизвестен мъж заяви, че Ал Каида е отговорна за атентатите

Видеозаписът, за който бе съобщено днес, представя мъж, който говори арабски с марокански акцент. Мъжът твърди, че атаките са отмъщение на испанците за "колаборационизма им с престъпника Буш и неговите съюзници", съобщи правителството.

Мъжът се е представил като Абу Дужан ал - Афгани, но властите посочиха, че това име не е известно на разузнавателните служби.

Полицията откри видеозаписа след анонимно обаждане в мадридска телевизия. Мъжът споменава по-специално Ирак и Афганистан и заплашва, че ще се лее още кръв, ако не се сложи край на несправедливостта.

"Вие искате живот а ние искаме смърт", казва мъжът от записа.

Испанските власти в сътрудничество със САЩ се опитват да установят автентичността на записа.

Социалистите обещаха, че ако спечелят изборите, ще върнат обратно испанските войски от Ирак. Те ще спечелят политически, ако се докаже, че отговорност за атентатите носи Ал Каида или друга ислямска група.

Висока избирателна активност

Испанската външна министърка предвиди висока избирателна активност и каза: "Целта на терористите е да разбият нашето общество. Аз съм убедена, че испанският народ знае това и ще гласува на общите избори като най-силен знак на демократичност".

Пред някои от избирателните секции се образуваха опашки от чакащи граждани още преди започването на изборите в 9 сутринта.

Това са първите избори в историята на испанската демокрация, когато гласоподавателите дават своя вот в ден на национален траур.

Когато пусна бюлетината си, премиерът Хосе Мария Аснар заяви, че никоя група фанатици няма да попречи на испанците да живеят в свобода и да изразяват убежденията си.

Кореспондент на Би Би Си в испанската столица съобщава, че се очаква участието в изборите да е високо, защото испанците са възприели бомбените експлозии като настъпление срещу демокрацията и ще покажат решимостта си, като гласуват.

Протести срещу управляващата партия

Часове преди началото на изборите, хората бяха на улиците, за да протестират срещу правителството.

Хиляди се събраха пред централата на управляващата Народна партия, скандирайки:" Лъжци, лъжци" и "искаме истината".

Снощи говорителят на испанското правителство Едуардо Саплана обвини социалистическата опозиция, че разпространява лъжливи обвинения срещу изпълнителната власт. Саплана подчерта, че от първия момент след атентатите правителството е действало напълно прозрачно и е предоставяло на гражданите цялата информация, с която разполага.

Комисията по контрола на парламентарните избори внесе в прокуратурата жалба на Народната партия, която окачестви демонстрацията като натиск върху избирателите.

Социологическите проучвания преди атентатите показваха преднина на Народната партия спрямо социалистите от опозицията, но към момента резултатите не могат да се предвидят, предадоха световните агенции.

Разследването на атентатите първоначално бе фокусирано върху баската сепаратистка организация ЕТА, която от 1960-та година досега е убила близо 800 души. Още в петък обаче започна проучването и на други версии, свързани с ислямистки групировки, след като бе открит откраднат микробус, в който имало 7 детонатора и арабски запис със стихове от Корана.

Микробусът бе открит малко след атентатите, в източното предградие Алакала де Хенарес, което се намира на същата жп линия, която бе атакувана от терористите.

Свързаното със социалистите частно испанско радио Кадена СЕП съобщи в събота, че източници от испанското разузнаване са казали, че са "99 % сигурни", че извършителите на атентатите са ислямски екстремисти, които са напуснали страната веднага след нападенията.

Името на един от мароканците, задържани в Испания, е споменато в подслушан разговор на активисти от клетката на Ал Каида в Испания, която участвала в подготовката на атентатите на 11 септември в САЩ, обяви днес в Париж следователят Жан-Шарл Бризар, работещ за адвокати на семействата на жертви от 11 септември.

Името Мохамед Шауи било споменато в разговор между лицата Абдулак ал Магреби и Баракат Аркас - смятан за водач на клетката на Ал Каида в Испания, посочва агенция Франс прес. В разговора Абдулак казал: "Трябва да се свържем с Джамал и брат му Мохамед Шауи в Танжер".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?