Компромат за широка употреба

Запис на скандални пазарлъци в Сливен разкри механизма на правене на избори у нас

Управляващите се "ужасиха", Националната следствена служба започва разследване

Сградата на община Сливен

Скандален запис на разговора на двама функционери на БСП в Сливен, проведен преди последните местни избори през 2011 г., разкри механизма на издигане на кандидати, купуване на гласове и фалшифициране на резултати срещу много пари.

Публикация на фрагменти от записа се появи във в. "Преса", макар че от две седмици пълният запис на разговора циркулира в интернет. Той е качен най-напред в сайта "Седмицата. Сливен", а бележката на главния редактор на сайта посочва, че изтичането на записа е придружено от закани на засегнати да има разправа за "изтичането".

Накратко, записът е направен в заведение. На маса седят и разговарят Мартин Славов, председател на общинската организация на БСП и бивш кандидат за кмет от БСП на изборите от 2007 г., когато губи от Йордан Лечков, и Галин Кънчев, бизнесмен и настоящ общински съветник, а на последните избори неуспял кандидат-кмет, издигнат от коалиция.

Целта на разговора е Мартин Славов да бъде уговорен да се откаже от кметската надпревара от името на БСП, за да може Галин Кънчев да бъде издигнат от името на партията. Славов си обявява цената - 100 000 лева. И започва пазарлък и обсъждане откъде какви пари ще се вземат, кой и как ще бъде уговарян в партийната организация на БСП в града.

Замесва се името на "криминалния авторитет" от Сливен Йосиф Йосифов-Йоско, който преди повече от година катастрофира тежко с джипа си и уби няколко души, а сам той бе осакатен. Цитира се Йоско, който казва, че никога няма да тръгне срещу Йордан Лечков, вмъква се името на бившия регионален министър от правителството на тройната коалиция Асен Гагаузов, който твърдял, че дал на Славов 1 млн. лева за предните избори. Гагаузов също е бивш кмет на Сливен.

В палитрата от далавери, която двамата събеседници споделят, става дума и как ще бъде убеден Алексей Петров, който бил "мъжкар", да пусне в близкия до него вестник "Галерия" "нещо срещу двама човека".

Приказките редят и откровения как се купуват цигански гласове, как ще се хакне системата на Общинската избирателна комисия и се признава, че на предишните избори (2007 г.) фалшификациите са били направени на равнище секционни избирателни комисии.

В разговора се споделят и чисто битови въпроси, които показват как са изтичали пари на Сливенската община за такива дребни неща като мобилни разговори. Единият събеседник казва, че жената на бившия вече кмет Йордан Лечков е раздала към 100 сим-карти на свои познати - козметички и аптекарки, че една общинска съветничка е направила разговори за 800 лева, които общината, естествено, платила.

Двамата разговарят още за офшорни зони, за прехвърляне на пари и бизнес и така нататък.

БСП в шок, стенограмата щяла да се превърне в централна тема на конгреса

Стенограмата се превърна в централна тема за обсъждане сред депутатите на левицата в парламента, защото тя се появява три дни преди конгреса на партията. На него основен акцент ще е изборът на председател. Публикацията предизвика обясним стрес, защото определено удря хора на Станишев на финалната права, без те да имат време и начини да отговорят, за да замажат конфуза. Асен Гагаузов бе министър в правителството на тройната коалиция и никак не е приятно да се чуят обвинения как е играл в такива игри. И да не е искал тази публикация в този момент, Първанов няма как да не е доволен от изваждането на подобен компромат срещу лица, свързвани със съперника му.

 

От друга страна Мартин Славов е близък с депутата Кирил Добрев от кръга на Първанов. 

 

Асен Гагаузов се опита да омаловажи записа, като каза, че това е само разговор между двама души на маса, не се знае колко е автентичен, пък и нищо от описаното не се е случило на изборите.

Самият Славов каза пред БНР, че публикацията била опит да бъде компрометиран и той, и БСП дни преди конгреса ѝ.

В късния следобед лидерът на БСП Сергей Станишев призова Мартин Славов да върне делегатската си карта за конгреса, на който той участва по право като председател на общинска организация. Ако не я върне, Станишев обеща да помоли конгреса да гласува отстраняването му.


Общото мнение сред депутатите в парламента бе, че няма нищо чудно в стенограмата, ако е истинска, защото така постъпвали всички политически сили, а не само БСП, и такава била  разпространената практика с малки нюанси.

Управляващите се показаха потресени, НСлС започва разследване

Публикацията бе добре дошла и за управляващите, които на гърба на БСП си направиха политическа реклама.

Вътрешният министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев отидоха лично да посетят редакцията на в. "Преса" заради публикуваната стенограма.

След като взе участие в Софийския форум за сигурност, МВР-шефът сам посъветва събралите се репортери да прочетат въпросния брой на в. "Преса", уточнявайки, че прокуратурата ще се самосезира по случая.

"Това, което видяхме за средите, елита на БСП, е доста тревожно - за начина, по който са генерирали и са провеждали изборите. Говорим за огромни финансови средства, които са хвърляни в кампанията, срещи, които са провеждани, договорки за милиони, за 100 000 лева – за отказване, за участие между бизнесмен, общински съветник от БСП и общинския ръководител на БСП, там на място и също така с един от важните фактори в днешното пространство – Алексей Петров, който пък също е правил срещи и начина, по който вестник "Галерия" да отразява всички тези събития", коментира Цветанов.

Той обаче отказа да отговори на въпрос на Mediapool дали като вътрешен министър и вицепремиер, отговарящ за службите за сигурност, е разполагал с тези уличаващи данни и преди те да бъдат публикувани в столичния всекидневник.

Запитан дали на МВР е известно престъпни босове да са финансирали кампании, Цветанов каза лаконично: "Аз винаги съм говорел и съм давал за пример Марио Николов, който и до ден-днешен още стои в докладите на ЕК. Кажете ми - какво се случи, след като от 2005 г. беше това разследване? По тези схеми в Германия тези лица вече излежаха присъдите си."

Всъщност Николов бе осъден на първа инстанция на 10 години затвор още през пролетта на 2010 г., като делото за пране на 7 млн. евро, източени от програма САПАРД, в момента се гледа от Софийския апелативен съд, където започна отначало през март заради отвод на съдията докладчик Красимира Медарова, шефка на ЦИК, излъчена от ГЕРБ. По същото дело бе оправдан единствено близкият до президента и левицата бизнесмен Людмил Стойков.

Два часа по-рано темата бе коментирана доста приповдигнато и от премиера Бойко Борисов, който, подобно на Цветанов, посъветва водещия на сутрешния блок на Нова телевизия да прочете това "невероятно интересно четиво".

"Значи, то е чудовищно. Това, ако е истина, разбирам защо Станишев опищя цяла Европа, че са купени изборите, Мая Манолова (депутат от левицата - бел. ред.) говори всеки ден за това, защото хубавата българска поговорка, че гузният негонен бяга, всъщност ги има на 8-а и 9-а страница (във вестника - бел. ред.), а то е протокол от аутопсията на БСП - как се купуват и продават кметски избори, как министри, висши политици от БСП и тройната коалиция, криминални босове са направили кмет на Сливен", каза Борисов.

И продължи: "Аз, разбира се, тук съм си отбелязал и рано сутринта говорих и с министър Цветанов, когато се запознае с автентичните документи, ако е вярно и това, което пише и за бившия кмет на Сливен (Йордан Лечков - бел. ред.)... и аз предварително им казвам на колегите от БСП, ако и нашият бивш кмет е замесен в това, ние още днес с решение на изпълнителна комисия, повтарям, ако е вярно и автентично това, което ще проверим, ще се разграничим от нашия бивш кмет, категорично", обясни Борисов.

Той се обърна към лидера на БСП "ако тези хора участват на конгреса му, които пишат, да не ги допускат на конгреса".

"Тогава само могат да покажат, че са европейска партия. Разбира се, ако това е истина, ГЕРБ ще сезира целия Европейски съюз, така както Станишев ходи и маскари България, ние ще му върнем по същия начин и този запис, както обиколи от Барозу да говори до Шулц как ние сме на последните избори направили какво ли не, ще им пратим записа да си видят лидера на ПЕС, какво са правили в Сливен". Така премиерът се закани да си разчисти сметките с политическия си опонент Станишев.

В ранните следобедни часове говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова съобщи, че Сливенската окръжна прокуратурата е образувано разследване срещу неизвестен извършител за купуване на гласове, данъчни престъпления и престъпления срещу крадитната и банковата система.

Разследването е поверено на Националната следствена служба (НСлС), за да се избегне всякаква възможност за политически натиск, допълни говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от България