Запис със специални средства показва, че военни искали да "сготвят" ген. Шивиков

ген. Димитър Шивиков, сн. БГНЕС

Запис, направен със специални разузнавателни средства (СРС), може да обърне делото срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков, което се води в пловдивския военен съд.

Адвокатът на генерала Иван Жерков поиска от съда да приобщи като доказателство по делото запис между представители на военна полиция в поделението и в София си говорят как "ще сготвят" генерала и "ще му сипят манджичка в купичката", съобщи БНР.

Записът е направен в хода на друго следствено дело срещу Шивиков, а според адвокат Жерков той е доказателство, че срещу Шивиков е имало заговор, целящ да му се попречи да стане представител на България в Съюзното командване на НАТО в Белгия.

Дали записът ще бъде приет като доказателство по делото ще се разбере на по-късен етап. Процесът срещу Шивиков започна вчера във Военния съд в Пловдив. По делото бяха разпитани петима военнослужещи от 61-ва бригада и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Шивиков подаде оставка през юни 2015 г., след като беше обвинен, че неправомерно е използвал труда на четирима подчинени му военнослужещи в своя дом. Впоследствие срещу него бе заведено дело за случай от 2010 г., когато е ръководил българския военен контингент в Афганистан. Шивиков отговаря пред съда по обвинения, че е предоставял безплатно и без сключване на договор оборудване и войнишки труд на кметове за нуждите на населените им места.

Споделяне

Още по темата

Още от България