Записи доказвали, че Кашоги е убит в саудитското консулство в Истанбул

Саудитска Арабия е заплашена от "сериозни последици" заради изчезването на журналиста

Джамал Кашоги

Турското правителство е казало на американски висши представители, че разполага с аудио- и видеозаписи, които доказват, че саудитският журналист, сътрудничил на в. "Вашингтон пост", Джамал Кашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул този месец, съобщи вестникът.

Записите показват, че саудитски екип по сигурността е задържал Кашоги в консулството, след като той влязъл в него на 2 октомври, за да получи документ преди предстоящата си сватба, после го е убил и е разчленил тялото му, казват американски и турски представители.

Записът на гласовете вътре в посолството изважда на показ случилото се с Джамал след като влязъл, каза човек, запознат със записа, който, както и останалите, пожела да запази анонимност.

Чуват се неговия глас и гласовете на хора, които говорят арабски. Чува се как е бил разпитан, измъчван и после убит, каза източникът. Втори запознат със записа казва, че в него се чува как бият Кашоги.

Журналистът имал отдавнашни връзки със саудитското кралско семейство, но пишел критични материали за сегашното управление на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Съществуването на подобни доказателство обяснява защо турските представители побързаха да обвинят Саудитска Арабия за убийството на Кашоги. Турските представители обаче гледат да не разпространят записите, опасявайки се, че това ще разкрие как турците шпионират чуждестранни институции в страната си, казаха източниците.

Остава неясно дали американските представители са гледали видеозаписа или чули аудиото, но турските представители са описали съдържанието му на американските си колеги, отбелязва "Вашингтон пост".

Американски представител каза, че няма разузнавателни данни саудитците да са искали да примамят Кашоги в консулството в Истанбул. Служители от разузнаването и експерти изказаха в последните дни предположения, че 15-членният саудитски екип по сигурността, който според турски източници е бил пратен в Истанбул, може да е възнамерявал да хване Кашоги и да го върне в Саудитска Арабия, а не да го убие.

Според човека, информирал за аудиозаписа, той показва, че след убийството на Кашоги, екипът по сигурността е отишъл в дома на саудитския генерален консул, а персоналът там бил освободен по-рано.

Въпреки нарастващото търсене на информация за местонахождението на Кашоги, американските представители успяха да дадат съвсем малко публични отговори седмица след изчезването на журналиста. Държавният департамент каза, че очаква саудитският посланик в САЩ да се върне от пътуване до родината си и да даде информация, отбелязва вестникът.

Според някои законодатели правителството трябва да обмисли ограничаване на продажбите на оръжие на саудитското кралство. Говорителката на Държавния департамент обаче определи искането като преждевременно. Правим прибързани заключения. Засега това е хипотетична ситуация. Не знаем какво е станало. Не разполагаме с фактите, каза Хедър Науърд.

Президентът Доналд Тръмп също отхвърли такава възможност. Те харчат 110 милиарда долара за военно оборудване и други неща. Ако не им ги продадем, ще си кажат: "Благодаря много, ще ги купим от Русия или от Китай. Това не ни помага, нито когато става дума за работни места, нито за компаниите, които губят от тази работа, цитира го "Вашингтон пост".

Саудитска Арабия е заплашена от "сериозни последици"

Световни лидери засилиха натиска върху саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман заради засилващите се подозрения, че той лично е наредил убийството на изчезналия журналист Джамал Хашоги, пише от своя страна британският в. "Таймс".

Американският президент Доналд Тръмп, който е най-близкият западен съюзник на принц Мохамед, определи случая като "много сериозна ситуация" и заяви, че Хашоги е "влязъл и не изглежда да е излязъл" от саудитското консулство в Истанбул.

Британският външен министър Джереми Хънт направи едно от най-твърдите изказвания от представител на правителството в Лондон по отношение на Саудитска Арабия, която е близък съюзник на Великобритания. "Ние сме крайно разтревожени . . . Ако тези твърдения са верни, ще има сериозни последици", заяви той.

В САЩ обаче, изглежда, има разногласия за това как да се действа към Саудитска Арабия. Тръмп показва, че не е готов да застраши търговията с кралството. Но сенаторът Боб Коркър каза, че ще трябва да бъдат наложени санкции "на най-високо ниво" срещу саудитското правителство, ако се установи, че то стои зад евентуалната смърт на Хашоги. Според Коркър оръжейните сделки със Саудитска Арабия няма да бъдат одобрени от Конгреса на САЩ, ако се докаже, че е станало това, посочва "Таймс".

Случаят с Хашоги засилва напрежението между Турция и Саудитска Арабия, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отдавна се представя като защитник на въстанията от Арабската пролет и политическите ислямисти, които някога изглежда бяха напът да ги доведат на власт. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман подкрепя противоположния лагер - антиислямистките авторитарни лидери, смазали бунтовете, в идеологическа битка, бушуваща в Близкия изток, отбелязва изданието.

Двамата лидери, всеки от които е начело на голяма регионална сила, засега запазват топли отношения в интерес на стабилността. Но през последната седмица напрежението между тях се повиши заради изчезването на Хашоги, който е в неизвестност, откакто влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди десет дни.

Ердоган многократно предизвиква Саудитска Арабия да обясни изчезването на дисидента. Принц Мохамед и неговите говорители настояват, без да предоставят доказателства, че Хашоги свободно е напуснал консулството, давайки вид, че те също са разтревожени за него.
Спорът противопоставя двама непоколебими, упорити националисти, всеки от които има амбиции да промени региона. И двамата не понасят публичните критики, а също така са известни със своята неотстъпчивост, изтъква "Ню Йорк таймс".

"Това са двама души, всеки от които мисли, че е най-важният човек в мюсюлманския свят. Егото играе роля и от двете страни", казва изследователят Стивън Кук от Съвета за външни отношения, цитиран от вестника.

Вчера имаше признаци, че двамата лидери търсят изход. Канцеларията на Ердоган обяви, че той се е съгласил със саудитско искане за създаване на съвместна работна група, която да проучи изчезването на Хашоги.

Със сигурност всеки от тях има доста какво да губи. Ердоган се бори да се справи с трудности в икономиката и с въвличането на Турция в разкъсваната от война Сирия. Той едва ли може да си позволи нова битка с богата регионална сила като Саудитска Арабия. Що се отнася до принц Мохамед, случаят с Хашоги заплашва сериозно да навреди на образа на умерен реформатор, който саудитският престолонаследник от години се стреми да си изгражда. Той много иска да разнообрази икономиката на Саудитска Арабия, преди тя да е изчерпала своя петрол, и ухажва Вашингтон, Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд с обещания за отваряне и модернизиране на кралството.

Принц Мохамед вече е понасял критики от Запада заради войната в Йемен, временното задържане на ливанския министър-председател и затварянето на стотици бизнесмени в хотел по подозрение в корупция. Ако той бъде държан отговорен за изчезването и евентуално смъртта на Хашоги, това може да засили вътрешните врагове, засегнати от бързото му издигане във властта, коментира "Ню Йорк таймс".

ООН изрази тревога; Ричард Брансън спря преговори за инвестиции от 1 милиард

Висши представители на ООН изразиха тревога пред Саудитска Арабия във връзка с необяснимото изчезване на саудитския журналист Джамал Кашоги в Турция, съобщи говорителят на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

"Не разполагаме с информация от независим източник, не участваме в разследването", каза Стефан Дюжарик на всекидневния си брифинг с журналисти, притиснат от въпроси за реакцията на Гутериш във връзка със случая.

Представители на ООН влязоха в контакт в Ню Йорк със саудитски представители, за да изразят безпокойство за съдбата на Кашоги, каза Дюжарик, без да назове нито едните, нито другите.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова съюзниците на Рияд да преразгледат отношенията си със Саудитска Арабия след изчезването на Кашоги.

Ако Саудитска Арабия е отговорна за изчезването на Кашоги и възможното му убийство, САЩ, Великобритания, Европейския съюз и другите съюзници на Рияд трябва да преразгледат из основи отношенията си със саудитците, посочи организацията.

Британският милиардер Ричард Брансън заяви, че предвид събитията около изчезването на Кашоги компанията му "Върджин груп" ще прекрати преговорите си със саудитския Фонд за публични инвестиции по планирана инвестиция от 1 милиард долара в космически проекти на "Върджин".

Ако съобщенията за случилото се в Турция около изчезването на журналиста Джамал Хашоги се окажат истина, това със сигурност ще промени ситуацията и способността на всеки от нас тук на Запад да правим бизнес със саудитското правителство, посочи в изявление Брансън.

Бизнесменът каза също, че заради изчезването на Кашоги ще се оттегли от ръководството на два саудитски туристически проекта край Червено море.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят