Записи разкриват тесни връзки между Русия и сепаратистите в Източна Украйна

Записи разкриват тесни връзки между Русия и сепаратистите в Източна Украйна

Следователи публикуваха серия от прехванати телефонни разговори, които според тях разкриват влиянието на Москва върху проруските бунтовници, обвинени в свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна преди пет години, съобщи Ройтерс.

Самолетът на авиокомпания "Малейжа еърлайнс", изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален на 17 юли 2014 г. над контролираната от проруски сепаратисти територия в Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда.

Според следователите летателната машина е била ударена от ракета, която е била на въоръжение в руската военна база "Курск", недалеч от украинската граница. През юни следователският екип обвини трима руснаци и един украинец за убийството на 298 души.

Следователите казаха днес, че проруските бунтовници в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), които се предполага, че са изстреляли ракетата, са били в по-тесни контакти с властите в Москва, отколкото се е предполагало досега.

"Имало е почти всекидневни телефонни разговори между ръководството на ДНР и техни контакти в Руската федерация", каза следственият екип. "Те са разговаряли с лидери в Москва, край границата с Украйна и в Крим. Повечето от разговорите са били по предоставени от руската служба за сигурност телефони, осигуряващи защитени връзки", се допълва в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.

Редица записи от прехванати телефонни разговори бяха публикувани с призив за свидетели. Следователите искат да знаят от кого са използвани тези телефонни номера.

Споделяне

Още от Свят