Записите "Ало, Банов" тръгнаха към ОЛАФ, преди да са стигнали в прокуратурата

Елена Йончева внася сигнала си до ОЛАФ. Снимка: БГНЕС

Хаосът около скандала "Ало, Банов съм" става все по-голям. От прокуратурата, която официално проверява случая, заявиха, че нямат сигнал от депутатката от БСП Елена Йончева и работят на база самосезиране. Няколко часа по-късно сигналът все пак се появи. За постъпването съобщи пред БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

И от Йончева, и от министъра на културата Боил Банов са снети обяснения, но прокуратурата не разполага с уличаващите записи на негови разговори. Междувременно Йончева внесе сигнал в Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и обяви, че очаква и от тях, и от прокуратурата сериозно разследване.

Объркването със сигналите идва на фона на и без това сложния сюжет, изпълнен с взаимни обвинения за рекет, корупция и заплахи.

За това, че Йончева все още не е внесла сигнал до прокуратурата, съобщи в понеделник следобед временният шеф на спецпрокруатурата Димитър Петров, докато самата Йончева внасяше сигнала си до ОЛАФ.

Миналата седмица тя свика пресконференция, на която обяви, че министърът на културата Боил Банов се е опитал да спести на строителя на столичното Ларго над 700 хил. лв. неустойка за забавено строителство. Тя пусна и записи на негови разговори, в които той дава инструкции как да се оформят документите.

Банов отвърна, че Министерството на културата вече е завело съдебно дело за въпросните пари. Според БСП обаче делото било за други пари, а не за обсъжданите между Банов и служители от ведомството.

Освен това министърът каза, че информаторът на Йончева е Ангел Ангелов, бивш висш чиновник по европроектите в неговото министерство, а сега в образователното, който го изнудвал със записи вече четири години. От Министерството на образованието и науката пък потвърдиха, че Ангелов продължавал да прави същото и сега, при това в тандем с частния консултант Иво Костов.

Проверих, няма

Йончева каза, че ще внесе сигнал до прокуратурата и че има защитен свидетел, който е готов да даде показания. Такъв обаче още не е постъпвал в държавното обвинение.

"Направих си труда, преди да вляза при вас, да проверя дали г-жа Йончева реално е подавала някакъв сигнал до прокуратурата. Към 13.45 ч. нямаше подаден сигнал, вече не знам кой е ден е от излизането ѝ пред медиите", заяви Петров на пресконференция в понеделник.

Сезирахме главния прокурор

В същото време Йончева и друг депутат от БСП – Георги Свиленски- внесоха сигнал до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

"Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и българската прокуратура. Мисля, че случаят е прекалено ясен, а всички документи, които сме събрали доказват, че това, което е поискал г-н Банов, както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независимия строителен надзор, се е случило. Тоест 33 дни със задна дата са направени така че да оправдаят невзимането на неустойката", коментира Йончева пред репортери след като предаде сигнала на зам.-шефа на българското представителство на Европейската комисия Христо Христов.

"Днес преди обяд сезирахме главния прокурор, респективно специализираната прокуратура и сега предаваме сигнала до ЕК, а той ще бъде адресиран до ОЛАФ. Сигналът съдържа три материала - звуков файл с разговора, с когото всички сте запознати. Вторият е видеоматериал - интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел. И третият - пресконференцията, на която бяха изнесени данните. Също така са внесени и договорите за изпълнение, актовете 10, 11 и 16, тези 5 акта, които са правени допълнително, докладът на АДФИ, който констатира тези 5 акта, които са дописвани, както и доклада на Агенцията за обществени поръчки, където пък тези доклади са само два", съобщи депутатът от БСП Георги Свиленски, който придружаваше Йончева.

По думите му сигналът е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова и останалите депутати от групата.

Има ли запис в проверката?

Шефът на спецпрокуратурата отказа да отговори дали държавното обвинение разполага със записите, огласени от Йончева, но даде да се разбере, че те още не са постъпили там. Той не каза и дали липсата им би затруднила проверката. Самата Йончева обясни, че изнесеното пред медиите не е целият запис. Прокуратурата се самосезира след пресконференцията на БСП, като лично Петров отиде в министерството на културата, за да изисква документи от Банов.

Въпреки липсата на запис и сигнал, прокуратурата работи, стана ясно от думите на Петров. "Прави се всичко, за да се провери дали изнесеното в медиите е вярно или не", заяви прокурорът и добави, че не знае къде е записът, но предполага, че е у Йончева.

Според него прокуратурата може да провери много неща и без записи. И Йончева, и Банов са дали обяснения, в които са споменали хора, които ще бъдат привикани, обясни прокурорът. Очаква се това стане тази седмица. Петров отказа да назове хората, които ще бъдат викани за обяснения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?