Записите по случая "Мишо Бирата" фалшиви, съдържанието вярно

Записите по случая "Мишо Бирата" фалшиви, съдържанието вярно
Премиерът не можа да каже в петък какво точно е говорил с директора на митниците Ваньо Танов по случая с проверката и отнетия лиценз на пивоварната "Леденика", защото "няма как да се помни какво си казал миналия март”. В същото време той си спомни по дати хронологията с отнетия лиценз на фабриката и заключи, че собственикът ѝ Михаил Михов (Мишо Бирата) е бил неправомерно притискан от митниците.

Борисов обясни, че разпространените от в. "Галерия" разговори за Мишо Бирата са манипулирани, защото имало разминаване в тяхното времетраене и това, което излизало от разпечатката на мобилния оператор.

"След като си направих разпечатка от разговора, който Мобилтел ни дава, който примерно е 120 секунди, а от флашките са с 46 секунди повече от мои разговори, които имам. Откъде са дошли тези думи повече, цели изречения, от това, което дава електрониката на мобилния оператор? Така че - чакам малко да се поразвият, и ще ги изкоментирам”, каза Борисов пред репортери.

Той поясни, че на ден води стотици разговори и повтори: "Говорим за миналия март – те работят точно по тази схема”.

За случая "Леденика" той каза още: "Чакам да излезе всичко това, което прокуратурата проверява, и тогава ще обяснят и митниците защо са били там, намерили ли са нарушения, направили ли са протокол, подписали ли са се всички, че няма нарушения, след това там взели ли сме им лиценза. Съдът – върнал ли им е лиценза, след като им е върнал лиценза, това означава, че сме действали неправомерно”.

По думите му на 9 март миналата година съдът дава разрешение за производство на "Леденика", чийто лиценз, според съобщение на митниците, е отнет на 8 февруари 2010 г. Митническата проверка, която Борисов иска да бъде спряна, била на 15 март. На 14 март е разговорът между премиера и Михаил Михов - Мишо Бирата.

Според служители на митниците, запознати със случая, още през октомври - ноември 2009 г. проверка на митниците установила редица нарушения в пивоварната. Те дали съответните предписания, които фирмата собственик трябвало да изпълни. На 8 февруари 2010 г. проверяващите пристигат в пивоварната, където са им представени доказателства, че предписанията са изпълнени. Въпреки това митничарите съставят акт за отнемане на лиценза на "Леденика". Това обаче е обжалвано пред Административния съд - София град и на 9 март съдебният състав спира предварителното изпълнение на митниците за отнемането на лиценза.

Това обаче не спира влизането на служители от митническото разузнаване под ръководството на тогавашния зам.-шеф на митниците Антоний Странджев няколко дни по-късно, което кара президентът на пивоварната Михаил Михов да развърти телефоните на влиятелните си познати - президента и премиера.

Според признанията на Цветанов и Танов от последните дни, разговори между тях по тази тема е имало и били водени след обаждане на Георги Първанов до Бойко Борисов, освен това към момента на разговорите пивоварната не била с отнет лиценз, но митническото разузнаване не е знаело. От обясненията им излиза, че водените диалози имат за цел единствено да изчистят това недоразумение.

Съдържанието на разговорите обаче опровергава тази теза, тъй като в тях Танов ясно казва, че "заводът работи при отнет лиценз" и именно около това обстоятелство се въртят диалозите му с Борисов, с министър Дянков и с бившия зам.-шеф на митницата Антони Странджев.

В петък и вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че в момента се анализират лог файловете за времетраене на записите, за да може евентуално, след като излезе проверката на прокуратурата, да се направи съпоставка със записите, пуснати от "Галерия".

Той допълни, че има вероятност да има разминаване в дължината на разговорите. Това още веднъж показва, че има манипулация, посочи министърът.

Със същото заключение излезе по-рано и институтът на МВР, на който прокуратурата възложи да изготви експертиза за записите.

Междувременно зам.-главният редактор на в. "Галерия" Явор Дачков съобщи по БНР, че независимата експертиза на записа "Мишо Бирата", която изданието е поискало от независима френска лаборатория, е показала, че разговорите са автентични и няма външна намеса в тях с цел манипулацията им. Анализът обаче не може да каже как са извършвани записите и дали за тях са използвани СРС, защото френската лаборатория не може да знае какви технически способи използват българските служби.

Как коментира скандала "Леденика" Борисов пред ТВ7

Водещ: Добре, конкретно да ви питам за записа с Мишо Бирата. Първанов искал ли е от вас да помогнете на Мишо бирата, защото самият той си призна с половин уста, че го е направил. Шикалкавеше така, но накрая каза, че е говорил с вас.  

Борисов: След като проверката на прокуратурата завърши, тя, мисля, че е завършила и те би трябвало да я обявят. Но аз знам, като съм гледал всичките материали, които Танов е представил в прокуратурата. И даже в един вестник днес има няколко въпроса към прокурорите, аз ще отговоря вместо тях днес. По времето на т.нар. операция... Първо, сигналът за проблеми в "Леденика” идва един ден или ден и половина по-рано. Интересно ми е защо вечерта на другия ден чак се праща групата там.
Водещ: Нощно време. Да ги издебнат.
Борисов: Не, момент. В същото време към момента няколко дни преди това съдът е разрешил те да си бутилират тази бира. По смисъла на закона, митничарите отиват там, групата, в нарушение на закона. Те имат право да бутилират. И аз това, че не съм в добри отношения с президента, всички го знаят.
Водещ: Да, но не го наричате Гоце, както останалите.
Борисов: Не, защото аз съм възпитан човек и считам, че институциите трябва все пак да пазят реномето си.
Водещ: Вие казахте, че той не е президент за вас вече.
Борисов: Това не значи, че аз трябва да го обиждам лично. В случая, и това трябва да се прозре, ако някой ми се обади сега, че във вашата телевизия са дошли полицаи или мобилна група на митниците при положение, че си имате абсолютно легален официален законен лиценз, ми те може да дойдат да ви рекетират, да ви манипулират по някакъв начин, да ви натискат. Защо? И затова задавам тези няколко въпроса-отговори към един вестник. Защо те отиват ден и половина по-късно, след като президентът, и в случая това имам предвид...
Водещ: Той ли ви се обади – президентът ли ви се обади за акцията в "Леденика”?
Борисов: Ми каза: тези от митницата неправомерно натискат въпросния Михов. Доктор Тренчев...
Водещ: Той ви се обади и ви каза. Това са думите на Първанов, вие цитирате? За пръв път казвате какво ви е казал Първанов.
Борисов: Не, казах го и в стенограмата пред Министерски съвет, казах го от трибуната на парламента. Доктор Тренчев, председателят на "Подкрепа” беше преди няколко дни при мен, каза: и аз съм ходил при Дянков да питам защо ще оставите толкова работници от "Леденика” без работа, след като те имат разрешение и лиценз да си бутилират наличното количество бира. А въпросната колона за ракия, която е била незаконна, е изрязана от всичките инсталации.
Водещ: Тя работила ли е или ре е работила?
Борисов: Не е работила. И са изрязани от всички инсталации. Нещо повече, значи те отиват там, въпреки моето обаждане да ги питам какво правят там, те си довършват цялата проверка. В 24.00 часа си тръгват, след като си правят протокол и се подписват всички под него, че няма нарушение.
Водещ: Въпреки обаждането или заради него? Те си довършват проверката и е нямало нарушение, затова?
Борисов: Няма нарушение. Те са действали с лиценз. По смисъла на закона, ако тръгнем да питаме, защо митниците отиват там посред нощ да проверяват изрядна по смисъла на закона фирма? И няма нищо незаконно при тази констатация.
Водещ: Вие знаете ли, че в този момент телефонът на Ваньо Танов се слуша, когато си говорихте с него?
Борисов: Знам, разбира се.
Водещ: Цветанов ви е казал?
Борисов: И нищо от това, което казвам... Аз и сега да ми се обадят, по същия начин ще постъпя. Хората се обаждат при мен винаги когато имат проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България