Записването в детски градини в София става по нови правила

Записването в детски градини в София става по нови правила
Записването за детски градини в столицата започва от понеделник и ще продължи до18 часа на 21 май. Кандидатстването важи за децата, които тръгват на ясла или в първа група в детската градина. Факторът време няма да дава предимство при записването.

Всеки родител ще може да попълни своята бланка по два начина – или през интернет в информационната система, като попълни профила на детето си, или като отиде в желаната от него детска градина, където директорът ще въведе неговите данни в информационната система.

Новото в системата за записване тази година са различните критерии, които ще дават определен брой точки. Класирането ще се извършва на база събрани точки, а не дата и час на подаване на кандидатурата. Всяка детска градина има и допълнителни свои критерии, които са различни за различните детски градини.

При попълване на профила при кандидатстване в системата родителите ще могат да се запознаят и с тези допълнителни критерии, които са отбелязани в профила на всяко ОДЗ, както и на видно място в сградата на съответната градина. Децата, които са посещавали държавна детска ясла, която е част от системата на здравеопазването, ще ползват допълнителна точка. Първото класиране ще бъде обявено на 23 май.

Предимство ще се дава на децата, които имат брат или сестра в същата градина, родителите имат адресна регистрация в София или и двамата работят. От общината обясняват, че записването ще става поетапно, за да няма натоварване на системата, както миналата година.

Родителите, чиито деца нямат регистрация в системата обаче ще могат да запишат децата си едва утре.

Заместник-кметът на столицата по образованието Йорданка Фандъкова прогнозира, че около 4000 места за първа група в детските градини няма да достигнат през тази година. В момента са обявени около 4000 места за първа група, а до октомври се очаква да бъдат открити над 15 нови групи. До края на годината Фандъкова очаква да бъдат разкрити около 1 500 нови места в столичните детски градини.

Споделяне

Още от България