Заплаха от етническо насилие отново надвисна над Македония

Заплаха от етническо насилие отново надвисна над Македония

Заплахата от междуетническо насилие отново надвисна над Македония след поредица от нападения и сблъсъци в столицата Скопие, след които десетина души са в болница, а 20-ина са арестувани. Участниците са предимно млади хора, включително и непълнолетни. По улиците на града продължава засиленото присъствие на специални полицейски части.

Това е поредната вълна от инциденти, които поставят на изпитание етническия мир, десет години след като страната бе на ръба на гражданска война между македонци и албанци, избегната с намесата на ЕС и НАТО.

При последните инциденти в събота вечер около 20 часа край кей на река Вардар десетина младежи от албанска националност пребили с бейзболни бухалки и юмруци 66-годишен мъж, който по-късно бил откаран в болница. В друг квартал на Скопие малолетно момче от македонска националност било нападнато от голяма група младежи, но за щастие не е получило сериозни травми.

Министерството на вътрешните работи издаде нареждане всички негови служители да ходят на работа с градския транспорт, за да могат да реагират на място, ако се повторят честите напоследък сбивания между млади албанци и македонци в автобусите. Министърът на вътрешните работи Гордана Янкуловска заяви, че целта на тази мярка е да се повиши сигурността на гражданите след тези случаи, при които пострадаха 10 души.

Македонският президент Георге Иванов призова отговорните институции да предприемат всички действия в рамките на своите правомощия. Апелирам всички да се отнасят отговорно, а когато почувствам, че има необходимост, ще свикам Съвета за сигурност, заяви Иванов.

Президентът увери, че неговият кабинет с внимание следи всички събития и отговорните институции всекидневно го информират за всеки случай поотделно. Тревожно е това, че част от младите са включени в тези събития, заяви Георге Иванов, цитиран от скопският вестник "Дневник". Държавният глава на Македония подчерта, че всеки трябва да има предвид сериозността на възможните последици от тези събития и да действа отговорно.

Премиерът Никола Груевски пък отрече тезата на опозицията, че властта стои зад инцидентите между младежи през изминалите дни и обяви, че МВР ще стигне докрай в тяхното изясняване и санкциониране, пише "Утрински весник".

Чух, че се въртят такива тези, особено в някои от социалните мрежи. Искам да кажа, че бях много изненадан от тези размишления на отделни лица. Смятам, че по-идиотска теза не съм чувал досега, т.е. че правителството било ангажирало биячи от македонска и албанска етническа принадлежност, за да се бият и да не ни приемат в НАТО, заяви Груевски.

Той посочи, че МВР е започнало да предприема по-сериозни мерки по отношение на инцидентите и са били внесени около тридесетина обвинения за участници в тях.

Извършени са обиски, намерени са всички неща, които са използвали или са планирали да използват в побоищата. МВР няма да спре дотук и ще върви докрай в разчистването на тези инциденти, заяви Груевски, цитиран от вестник "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?