Заплаха от наказателни процедури заради ЕРП-тата и "Южен поток"

ЕК напомня, че ДКЕВР трябва да е независима и да спазва правилата на ЕС

Гюнтер Йотингер

Две наказателни процедури, свързани с енергийния сектор, заплашват България – една заради проекта "Южен поток" и втора - заради опита да бъдат отнети лицензиите на евлектроснабдителните дружества, предаде EurActiv.

По отношение на "Южен поток" притеснението е по повод приетите на първо четене в петък поправки в енергийния закон, целящи да извадят проекта от обхвата на европейското законодателство. Съгласно поправките, внесени от двама депутати от левицата, морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), ще се счита за интерконектор, а не за газопровод. По този начин проектът на "Газпром" ще бъде изключен от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС.

Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви в петък пред EurActiv, че ЕК има притеснения дали тези промени не са в нарушение на европейското законодателство.

Йотингер изпрати в края на миналата седмица писмо до българския енергиен министър Драгомир Стойнев, с което поиска разяснения по законопроекта. "Когато получим отговор на това писмо, ще го анализираме и тогава ще решим за евентуални бъдещи действия", заяви Бергер.

Според източници на ЕС, опитът на България да "мами" за "Южен поток" най-вероятно ще доведе до тежка наказателна процедура, освен като не оттегли поправката.

Ответни мерки за опита да се отнемат лицензии на енергоснабдителните дружества

В петък Европейската комисия е изпратила друго писмо до министерството на икономиката и енергетиката в София, в което се изразява загриженост от откритата от ДКЕВР процедура за отнемането на лицензите на електроснабдителните дружества на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про. Комисията е загрижена и от това, че инициативата на държавата срещу трите компании идва на фона на липсата на реформи в областта на енергетиката, съобразно препоръките от миналата година на ЕК и на Световната банка.

Процедурата в ДКЕВР изглежда е свързана със спор между НЕК и трите ЕРП-та, съобщи пред български журналисти в Брюксел Сабине Бергер.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите за извършване на дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия“ на трите компании на 19 март след жалба на Националната електрическа компания (НЕК) във връзка с практиката на трите ЕРП-та да задържат плащания към НЕК или да си прихващат компенсациите за изкупената от тях зелена енергия.

Според държавната компания задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347. 6 млн. лв.

По данни на НЕК, която е в технически фалит и отчаяно се нуждае от финансови постъпления, "ЕВН - България Електроснабдяване" ѝ дължи 216.6 млн. лв., "ЧЕЗ Електро България" - 67.3 млн. лв. и "Енерго-про продажби" - 63.7 млн. лв. Трите ЕРП-та обаче не са съгласни с констатациите.

Преди дни министър Драгомир Стойнев обяви, че НЕК държи ЕРП-тата да ѝ върнат прихванатите 350 млн. лв. и чака реакцията на прокуратурата по проблема.

Според Еврокомисията подобни въпроси е редно първо да намерят решение пред българския търговски съд, при прилагането на обичайните процедури на търговското и гражданското право, когато става дума за спорове по разплащане.

ЕК напомня, че ДКЕВР трябва да е независима и да спазва правилата на ЕС

ДКЕВР следва като национален контролен орган да следи за спазването на българското законодателство в енергийния сектор, изтъкна още говорителят на еврокомисаря по енергетика. "Това включва наблюдението за спазването на изискванията, посочени в лицензите на енергийните дружества, както и дружествата да имат необходимите средства, включително финансови, за да извършват дейностите, залегнали в техните лицензи”, посочи още Сабине Бергер.

ДКЕВР трябва да изпълнява своите задачи при пълна независимост от правителството и пазарните интереси. Комисията не следва да търси насоки от правителството или от други обществени органи, се казва в писмото на институцията.

ЕК отбелязва, че ДКЕВР трябва да извършва своята дейност прозрачно, при спазване на правата на засегнатите дружества. Решенията трябва да бъдат пропорционални и мотивирани.

"ЕК ще наблюдава това внимателно и ще предприеме необходимите мерки, ако българското правителство не успее да запази независимостта на ДКЕВР, или ако самият регулаторен орган се провали в изпълнението на своите задължения по правилата на ЕС за вътрешния енергиен пазар”, заяви Бергер.

До официалното предупреждение на Брюксел се е стигнало, след като такова вече е било отправено устно към министър Драгомир Стойнев преди десетина дни на срещата му с посланици на ЕС, когато обаче Стойнев реагирал с обвинения към ЕК, според дипломати, присъствали на срещата.

 

"Йотингер кани на разговор" Стойнев

 

Като за финал в петък от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разпространиха съобщението, че еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер кани министър Драгомир Стойнев на среща дискусия. "С писмо, получено в министерството днес, еврокомисарят кани министъра на икономиката да обсъдят въпроси, свързани с енергийния сектор. В момента се уточняват датата и часът на предстоящата среща", се казва в съобщението, без повече обяснения какъв е кръгът на въпросите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?