В САЩ се провеждат междинни избори

Заплаха за Обама: пълен контрол на Републиканците в Конгреса

Заплаха за Обама: пълен контрол на Републиканците в Конгреса

Американците гласуват във вторник за обновяване на целия състав на Камарата на представителите и 36 от 100-те места в Сената.

Новият Конгрес ще с събере за първи път през януари и ще съжителства с президента Барак Обама през последните две години от втория му, последен мандат, предаде Франс прес.

През 2010 г., когато се произведоха последните избори за Конгрес, несъчетани с президентски избори (т. нар. междинни избори), избирателната активност бе 45 процента от 211-те милиона американци с право на глас. За сравнение, на президентските избори от 2012 г. избирателната активност бе 61,8 процента от 215 милиона избиратели.

Днес са комбинирани избори за няколко вида длъжности - за конгресмени, сенатори, губернатори, както и местни избори за общински или окръжни власти и за съдии, както и участие в местни референдуми.

Долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, е съставена от 435 места, всяко от които представлява избирателен район от около 710 000 жители. В момента републиканците държат мнозинство от 233 конгресмени, демократите са 199, а три места са овакантени след оставки. Очаква се републиканците да запазят мнозинството си в долната камара и дори да го увеличат. Мандатът на конгресмените е две години.

Горната камара на Конгреса, Сенатът, е съставена от 53-ма сенатори демократи и двама независими, които ги подкрепят. Републиканците са в малцинство с 45 места. Всеки от 50-те щати е представен от двама сенатори независимо от населението му, а мандатът им е шест години. На всеки две години се подновяват една трета от местата, като тази година те са 36 заради оставки - 21 демократи и 15 републиканци.

Положението е по-тежко за титулярните демократи, избрани през 2008 г. благодарение на създадената от Барак Обама избирателна вълна в щати, които обикновено не подкрепят Демократическата партия. Затова републиканците смятат, че могат да спечелят необходимите им за постигане на мнозинство шест места.

Тъй като е почти сигурно, че Камарата на представителите ще запази републиканското си мнозинство, борбата за Конгреса се съсредоточава върху Сената, по-специално в някои щати, където проучванията на избирателните нагласи дават изключително близки резултати, като Канзас, Айова и Колорадо.

В други щати също се води ожесточена надпревара. Титулярните демократи са уязвими в Северна Каролина, Арканзас, Луизиана и Аляска. Републиканците пък се безпокоят, че може да загубят Кентъки и Джорджия.

Би Би Си отбелязва, че избирателната активност на междинни избори за Конгрес е традиционно по-ниска, отколкото в годините, когато има и президентски избори. По-ниската избирателна активност е от полза за републиканците, чиито поддръжници обикновено гласуват по-активно на междинни избори, отколкото тези на демократите. "При равни други показатели републиканците ще имат предимство в избирателната активност", отбелязва главният редактор на института "Галъп" Франк Нюпорт.

Днешните избори за Конгрес на САЩ бяха предшествани от най-скъпата кампания за междинни избори в американската история и бяха белязани от дълбоки разделения сред избирателите по въпроса какво би трябвало да свърши правителството на президента Барак Обама през оставащите две години от мандата си, пише в. "Ню Йорк таймс".

Републиканците са уверени, че ще спечелят поне шест места и така ще получат мнозинство в Сената, но социологическите проучвания показват, че надпреварата в някои щати ще е доста оспорвана и непредсказуема.

Към това трябва да добавим и настроенията на избирателите, които проявяват рекордно слаб интерес към изборите. Бавното, но системно подобряване на икономиката не води до повишаване на оптимизма. Избирателите са по-склонни да обвиняват политиците, отколкото да им имат доверие. Хората изглежда са уморени от икономическите трудности и появилите се напоследък тревоги, главно свързани със заплахата от групировката "Ислямска държава" и възможното разпространение на ебола, коментира "Ню Йорк таймс".

Обама е изправен пред перспективата да прекара последните две години от управлението си като президент "с вързани ръце", а неговата Демократическа партия да попадне в доста тежко положение от гледна точка на възможностите за приемане на законодателни актове, след като републиканците според социолозите са на път да получат мнозинство в Сената, а с това и контрол върху двете камари на Конгреса, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Макар че Обама не участва като кандидат в тези избори, републиканците поставиха все по-непопулярния президент в центъра на кампанията си за възстановяване на контрола си върху Сената и завоюване на Белия дом през 2016 г., изтъква изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?