Заплахата за жп бомби подлуди Франция

Френското правителство бе критикувано за това, че е запазило в тайна заговор за бомбени заплахи срещу железопътната мрежа, която бе проверявана от 10 хиляди работници, които напразно търсиха взривни устройства.

Проверката бе разпоредена след като френските власти получиха писма от неизвестна досега група AZF, която заплаши да взриви 10 бомби, ако не ѝ бъде платен откуп от 4 милиона долара и 1 милион евро.

Инспекцията на цялата железопътна мрежа във Франция за скрити бомби не успя да открие взривни устройства, съобщи националната жп компания SNCF.

Това е втората подобна заплаха на групата. При първата заплаха, през декември, е било открито взривно устройство, на железопътни релси в централната част на Франция.

"Не знаем нищо за тази група и се отнасяме сериозно към заплахите", каза вътрешният министър Никола Саркози, цитиран от Би Би Си.

SNCF обяви, че жп линиите остават под стриктно наблюдение.

Десет хиляди служители на компанията започнаха да проверяват 32 хиляди километра релсов път в сряда.

"Тези хора са специалисти. Ако някоя от подпорите на релсите е била преместена, ако някъде е копано, те ще забележат веднага", каза Франсоа Реми от SNCF.

Става дума за "мошеничество"

Френският министър на правосъдието Доминик Пербен днес заяви, че в случая с тайнствената група AZF, вероятно става дума за мошеничество, предаде АФП.

По радио Ер Те Ел Пербен посочи, че от няколко дни по железопътните линии се осъществява засилен контрол.

Вчера полицията заяви, че шантажът е дело на терористи, изключвайки в същото време възможността те да са свързани с ислямистки групировки.

Доминик Пербен се закани мистериозната група да бъде идентифицирана и заловена.

Правителството казало на медиите да мълчат

Френските железници успокоиха пътниците, че няма причини за паника, но същевременно към правителството бяха отправени остри критики за това, че е държало в тайна заплахите.

То е настояло пред медиите да не пишат за случая и едва в сряда е потвърдило за отправените от групата заплахи.

"Не е правилно френските граждани да не са информирани за това от момента, в който случаят е взет за сериозен", каза Жан Клод Делор от Федерацията на клиентите на пътническия транспорт.

Първата заплаха дошла през декември

Групата е отправила първото заплашително писмо през декември м.г. до президента Жак Ширак и вътрешното министерство.

В него AZF посочват, че са "светско братство с етични и политически конотации" и обвиняват политиците, че се интересуват повече от себе си, отколкото от държавата. Те пишат още, че образователната система се съкращава, а икономиката е в безпътица.

Първоначално AZF е заплашила с неопределени атаки, но в писмото от 13 февруари вече конкретизира, че заплашва с експлозии по жп мрежата, ако не ѝ бъде платен откуп.

Полицията е отговорила чрез публикация на кодирано рекламно съобщение в парижки всекидневник шест дни по-късно, а на следващия ден групата е отговорила с GPS координати, за да открият заровената бомба близо до Лимож.

Експерти, провели контролирания взрив, твърдят, че бомбата била достатъчно мощна, за да повреди релсите.
"Сузи" и "Моят голям вълк"

Независимо от сериозността на заплахата, кореспондентът на Би Би Си в Париж съобщава, че историята е заприличала на фарс.

Полицията е поддържала контакт с групата чрез персонални обяви във френски вестник, като кодовото име на полицията е било Сузи, а групата използвала названието Моят голям вълк.

Планираното рандеву по-рано тази седмица пропаднало, след като френските полицаи не успели да локализират мястото, посочено за оставяне на откупа.

Полицията съобщи, че гарата в Гренобъл, до френските Алпи, която е била пълна със скиори, е била евакуирана за повече от час в сряда след като властите получили съобщение от лице, представило се като член на AZF, но бомба не е открита.

Групата твърди, че е скрила бомби на седем или осем места по жп мрежата на SNCF и че те ще бъдат задействани, ако не им бъдат дадени парите.

Названието AZF се свързва с името на химически завод в югозападна Франция, където при експлозия през 2001 г. загинаха 30 души. Властите смятат, че тогавашната експлозия е била инцидент.

Радио Европа 1 съобщи, че групата се представя като "светски терористи", но полицията смята, че са престъпници, които се опитват да шантажират железопътната компания.

Съдия Жан Луи Бружиер, който е международно признат в антитерористичните дела, е поел разследването, предаде АП.

Споделяне

Още от Свят