Заплахи на “Ал Каида“ затвориха посолства в Йемен

Заплахи на “Ал Каида“ затвориха посолства в Йемен

Съединените американски щати и Великобритания затвориха посолствата си в Йемен, а Испания ограничи достъпа до дипломатическото си представителство след предупреждения за възможни атаки на терористичната организация “Ал Каида“ след неуспешния опит за атентат на американския самолет на Коледа, предадоха световните агенции в неделя.

"Има данни, че “Ал Каида“ планира атака срещу цел в Сана, столицата на Йемен“, съобщи в неделя съветникът на президента на САЩ Барак Обама Джон Бренън, цитиран от Ройтерс, след като по-рано през деня Вашингтон и Лондон затвориха посолствата си в страната.

В мерките за сигурност ги последва Испания, която обаче само ограничи достъпа до сградата на посолството си, заради заплахи на “Ал Каида“, която пое отговорността за неуспелия атентат на Коледа, в момент когато Вашингтон и Лондон обявиха волята си да активизират сътрудничеството в "борбата срещу тероризма" в Йемен и Сомалия.

Великобритания е изпратила в Йемен подразделение от специалните антитерористични сили за подготовка на военни в страната и планирана операция срещу “Ал Каида“ на Арабския полуостров, съобщи британският в. "Сънди телеграф". Една от основните задачи на тази група ще бъде да залови екстремисти, пристигнали в Йемен от Обединеното кралство, както потвърди по-рано нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб. Той опита да взриви пътнически самолет на компанията "Нортуест еърлайнс" във въздушното пространство на САЩ на Коледа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?