Заплахи на “Ал Каида“ затвориха посолства в Йемен

Заплахи на “Ал Каида“ затвориха посолства в Йемен

Съединените американски щати и Великобритания затвориха посолствата си в Йемен, а Испания ограничи достъпа до дипломатическото си представителство след предупреждения за възможни атаки на терористичната организация “Ал Каида“ след неуспешния опит за атентат на американския самолет на Коледа, предадоха световните агенции в неделя.

"Има данни, че “Ал Каида“ планира атака срещу цел в Сана, столицата на Йемен“, съобщи в неделя съветникът на президента на САЩ Барак Обама Джон Бренън, цитиран от Ройтерс, след като по-рано през деня Вашингтон и Лондон затвориха посолствата си в страната.

В мерките за сигурност ги последва Испания, която обаче само ограничи достъпа до сградата на посолството си, заради заплахи на “Ал Каида“, която пое отговорността за неуспелия атентат на Коледа, в момент когато Вашингтон и Лондон обявиха волята си да активизират сътрудничеството в "борбата срещу тероризма" в Йемен и Сомалия.

Великобритания е изпратила в Йемен подразделение от специалните антитерористични сили за подготовка на военни в страната и планирана операция срещу “Ал Каида“ на Арабския полуостров, съобщи британският в. "Сънди телеграф". Една от основните задачи на тази група ще бъде да залови екстремисти, пристигнали в Йемен от Обединеното кралство, както потвърди по-рано нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб. Той опита да взриви пътнически самолет на компанията "Нортуест еърлайнс" във въздушното пространство на САЩ на Коледа.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят