Командващият на НАТО в Европа от София:

Заплахите идват от Ислямска държава и Русия, България трябва да модернизира армията си

Генерал Филип Брийдлав в София, сн. БГНЕС

Върховният главнокомандващ на Обединените военни сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав поиска в София България спешно да модернизира армията си, която да стане оперативно съвместима със съюзниците. Той за пореден път призова България да увеличи разходите за отбрана и отбеляза, че Алиансът разчита на българските Военновъздушни сили, които обаче според ескпертни оценки са несъвместими със съюзническите заради старите съветски изтребители.

В лекция пред Атлантическия клуб Ген. Брийдлав посочи, че заплахите за сигурността произлизат от Ислямска държава и решението на Русия да оспори международната сигурност и НАТО трябва е готова за бърза реакция при необходимост.

Действията на Русия представляват ясно решение на Москва да отхвърлят основните принципи, които са оформили международната сигурност за повече от 25 години. Вече няма съмнение относно пряката военна намеса на Русия в Украйна, посочи Брийдлав. По думите му съюзниците в НАТО имат важната роля да изкарат "на светло" фактите и да опровергаят "фалшивите твърдения" на Русия. Трябва да продължим да държим Русия отговорна пред международната общност за всякакви последващи такива действия в Украйна или на други места в региона, посочи Брийдлав.


Брийдлав не отговор на конкретен въпрос дали Русия представлява военна заплаха за България, като каза, че няма как да говори от името на Владимир Путин за намеренията му, но припомни, че вече два пъти Русия е струпвала войски по границите си и влиза на територията на Украйна, като по думите му това представлява демонстрация на намеренията ѝ.

"Руската федерация ще разбере, че НАТО е съюз с много силни задължения по колективната сигурност", каза Брийдлав.

В отговор на въпрос той отказа да коментира искането на Патриотичния фронт да бъдат разположени ракети по границата с Турция, като посочи, че това е вътрешнополитически въпрос и припомни, че България и Турция са съюзници в НАТО. Началникът на отбраната Румен Николов допълни, че подобна идея никога не е била обсъждана.

Разходите за отбрана – 2%

"Силната отбрана и силният Алианс започват у дома. Нациите трябва да са ангажирани с инвестициите, които правят войските им съвместими с НАТО, способни и обучени", заяви Брийдлав.

По думите му страните членки трябва да отделят по 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. В момента българският бюджет за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка предвижда бюджетът да се движи приблизително в същите граници.

Президентът Росен Плевнелиев се ангажира пред НАТО страната да повиши разходите, но новият премиер в аванс отхвърли исканията за сериозни харчове.

Най-сериозна е необходимостта от закупуването на нов тип боен самолет, като това е и най-скъпият проект от модернизацията, като се очаква да надхвърли 600 млн. лева. България е силно зависима от Русия заради поддръжката на изтребителите МиГ 29 и други въоръжения, но все още не е взела решение дали да закупи нов основен боен самолет за армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?