Заплахите на Найденов не свалят цените на яйцата

Министърът разочарован, че птицевъдите едно говорят на него, друго – на търговците

Въпреки заплахите на земеделския министър Мирослав Найденов, че ще пусне евтиния внос от Полша, и въпреки обещанията на производители да натиснат цените, засега няма изгледи за поевтиняване на яйцата. Това стана ясно в сряда, след като Найденов се срещна с представители на големите търговски вериги.

Министърът изрази разочарованието си, че производителите на яйца, с които се срещна във вторник, му обещали да свалят плавно цените си, а на търговците казали, че ще задържат цените си. В същото време производителите хвърлили вината за рязкото поскъпване на яйцата на търговските вериги, които слагали високи надценки от 10-12 ст. за бройка. Те заявиха пред медиите, че ще се опитат да задържат цените на стоката си и при възможност да ги намалят.

Сега от веригите за хранителни продукти обяснили на агроминистъра, че надценката им била 10-12% или 2-4 стотинки.

"Днес търговците ми казват, че голяма част от тях са получили обаждане от производителите, че ще задържат цените, а вчера производителите ми обещаха плавно да ги свалят", каза министърът.

Той допълни, че в началото на другата седмица ще се срещне отново с птицевъдите, за да разбере дали ще спазят обещанието си и защо има дефицит на пазара, който води до поскъпване.

Найденов коментира, че със сигурност повишаването на горивата и електроенергията може да се отрази на цената на яйцето, но за една седмица не може да поскъпне толкова рязко.

Министърът информира още, че в четвъртък ще разговаря с полския си колега, за да разбере каква е ситуацията там, тъй като Полша е най-големият производител на яйца в ЕС. Той ще проучи и възможността Полша да увеличи доставката на яйца за България.

На въпрос как точно ще се случи това, при положение че отношенията между производители и търговци в ЕС са изцяло пазарни, Найденов заяви, че всъщност искал само да се информира за ситуацията в Полша, какъв е капацитетът ѝ за износ, както и какво се случва на техния пазар. "Това най-малкото е полезна информация", каза той.


Преди срещата във вторник с птицевъдите Найденов обясни как е неморално да вдигат толкова цените и ги заплаши, че ще пусне отново евтиния полски внос, който спрял в края на януари по тяхно искане. Пред медиите бе обяснено само, че България вече ще иска от Полша и останалите 13 европейски държави, които не спазват евродирективата за хуманно отглеждане на кокошки, сертификат, че внасяната продукция е от "щастливи" носачки.

Междувременно полското посолство в София направи в сряда официално изявление, в което се казва, че спрените яйца са били от птицеферми, напълно покриващи европейските изисквания за хуманно отношение към птиците. Уточнява се също, че липсата на маркировка на яйце с номер на полска ферма вероятно означава само, че може да е имало моментно прекъсване в работата на маркиращите принтери. А в европравилата се казва, че допустимите грешки са до 20% от пратката. В случая става дума за отклонения, далеч под тази цифра, допълват от посолството.

От търговската верига "Кауфланд” посочиха, че преди Нова година пакет от 10 яйца се продавал за 1.50 лв., а в момента струва над 3 лв. Въпросът е защо има 30-40 % разлика на продажните цени на яйца между различните производители, чудят се от компанията.

При тези цени търсенето спада и потреблението на яйца на нашия пазар е свито. От "Метро” посочиха, че подкрепят диалога за цената на яйцата, тъй като е важно да се постигне консенсус и потребителят да получи най-добра цена за качествена продукция.

Търговците коментираха, че нямат никакъв интерес да вдигат цените, защото негативите удрят първо върху тях.

Търговският директор на "Кауфланд" Христо Петров каза, че търсенето спада заради цените, защото "и аз не бих купувал яйца".


"Ако цените от производителите не тръгнат надолу, ние нищо не можем да направим", коментира Петров. Той обясни, че и цената на яйцата на едро в Европа доста се е повишила. "Цените растат от Нова година, но докато до преди Нова година 10 яйца М струваха 1. 60 лева, сега най-евтините при нас са 3.29 лева", призна той.

Всички представители на търговските вериги единодушно ме увериха, че продават на себестойност, каза още министърът.


"Със сигурност обаче те не продават нито на загуба, нито на себестойност", коментира Найденов. Каквото и обяснение да ми дават, не мога да приема, че цените във Франция, Германия и Белгия могат и трябва да са по-ниски от тези в България, добави той.

Земеделският министър не изключи възможността с въпроса да бъде запозната и Европейската комисия.

От своя страна производителите обаче също твърдели пред Найденов, че продават яйцата почти на себестойност. "Това, разбира се, не може да е съвсем вярно, защото излиза, че за месец себестойността им е направила мегаскок", каза министърът. Според него инфлацията и поскъпването на основни суровини като петрол и фуражи не могат да предизвикат толкова рязко поскъпване.


Трябва да направим нещо заедно за да тръгнат цените надолу, каза Найденов и припомни за потребителите, че с наближаването на Великден повечето търговски вериги ще направят промоции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?