Заплашен от протести, кабинетът решава за заплатите в губещите фирми

Заплашен от протести, кабинетът решава за заплатите в губещите фирми

Социалният министър Емилия Масларова (БСП) ще продължи да настоява за освобождаването на заплатите в губещите държавни предприятия, стана ясно в петък, няколко дни преди заетите в енергетиката, минния добив, градския транспорт и железниците да излязат на протест срещу регулацията на възнагражденията в предприятията с над 50% държавно и общинско участие.

В момента наредба забранява увеличение на възнаграждения в предприятията с лоши финансови резултати. Поради тази причина заплатите на много от работниците не са били актуализирани от години.

Синдикатите настояват ограничението да отпадне. Преди няколко седмици социалният министър Емилия Масларова застана на тяхна страна и се обяви за освобождаване на заплатите в тези фирми. Срещу предложението ѝ обаче се обяви министърът на финансите Пламен Орешарски, подкрепен от министъра на държавната администрация Николай Василев и съпартийците му от НДСВ.

Според тях по-либералният режим ще доведе до големи загуби.

Масларова заяви в петък пред журналисти, че до края на другата седмица тя и министрите на финансите, на икономиката, на държавната администрация и на транспорта трябва да излязат със становище по въпроса. Дотогава, по думите на Масларова, те ще се опитат “коректно да изяснят позициите си”.

Двама от министрите - Румен Овчаров и Петър Мутафчиев, са съпартийци на Масларова.

Спорната наредба ще се гледа заедно с друг проблем - облагането на парите за храна и облекло, обясни Масларова.

Тя не пожела да уточни дали правителството ще спази договореното със синдикатите – да се премахне ДОД върху т.нар. социални плащания.

Все пак Масларова подчерта, че не е променила позицията си. “Аз не съм си променила мнението, но в крайна сметка в МС решенията се взимат със консенсус и аз в никакъв случай не бих искала да се противопоставяме, “ отбеляза тя.

“Повече няма да коментирам нито дума,” отсече Масларова.

Исканията на социалните работници за по-високи заплати не са впечатлили министъра. В четвъртък те също заплашиха с протест, но той бе отменен заради започване на преговори между Агенцията по социално подпомагане и синдикатите.

Според нея “излишно се истеризира въпроса” и в момента “малкото предизборни емоции не трябва да бъдат водещи”. Има приета наредба за заплатите, насрочиха се срещи и аз не виждам никакви притеснения, отбеляза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България