Заплашена да остане без кола от НСО, Манолова тръгва с влак и автобус

Първата ѝ приемна е във влака по линията София – Варна

Заплашена да остане без кола от НСО, Манолова тръгва с влак и автобус

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва да пътува с влак и автобус, за да изпълнява задълженията си – да се среща с хората. Това е отговорът ѝ на намерението на властта да ѝ отнеме служебния автомобил на НСО, който тя ползва.

Първата приемна на омбудсмана е по линията София – Варна, първи вагон, втора класа, купе №2, съобщи Манолова в петък пред БНТ.

Вероятно вече управляващите са се усетили, че с решението си да я свалят от служебния автомобил, ѝ правят голяма услуга, доближавайки Манолова още по-близо до народа и помпайки рейтинга ѝ.

Преди ден финансовият министър Владислав Горанов заяви пред бТВ, че НСО е "една скъпа таксиметрова компания и точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява". По думите му, няма данни за заплаха срещу Мая Манолова, затова тя не ползва охрана, а само кола и шофьор. Горанов уточни, че "няма нищо целенасочено срещу омбудсмана".

"Единствената реформа в бюджета на Националната служба за охрана (НСО) се изразява в отнемането на автомобила на омбудсмана. Всеки може да погледне Параграф 14. Аз не бих повдигнала тази тема, не съм я повдигала до момента, изглежда ми прекалено дребна на фона на проблемите, които имат гражданите", отвърна му задочно Манолова.

Тя уточни, по този повод са ѝ се обадили десетки хора, както приятели, така и непознати. Предложили ѝ да я возят безплатно. Готов да ѝ окаже помощ бил дори и заместник -омбудсманът на Македония, който е на посещение у нас, посочи Манолова.

"Аз обмислям дали, ако това е толкова сериозен проблем, да не се откажа предварително. Мога например да ползвам и обществения транспорт. Следващата седмица трябва да бъда във Варна. Ще пътувам до там с влак. Вярно е, че ще ми отнеме доста часове, но ще направя приемна докато пътуваме, ще обявя предварително в колко часа на коя гара ще е влакът и хората ще се качват, за да споделят проблемите си", каза Манолова.

По-късно в съобщение до медиите Манолова обяви, че първата ѝ приемна ще е в първи вагон, втора класа, купе №2 по линията на влака София – Варна във вторник – 6 ноември. Посочи и телефон за записване за приемната - 02 81 06 955.

"Не знам какво да правя с парите, които ще дадат за билети. Може би да ги пратя на финансовия министър, все пак, да ги осребри, защото това ще оскъпи услугата", коментира още Манолова.

"Той (Владислав Горанов – бел. ред.) изглежда интелигентен човек, изглежда, разумен човек. Това е абсурдно изказване, защото за мен автомобилът е работно средство, с което успявам да се отзова бързо при гражданите, които го очакват от мен", допълни тя.

Интересно ще е, ако в крайна сметка управляващите се откажат от поправката "Манолова" в бюджетния закон, дали омбудсманът ще продължи да ползва автомобил и шофьор на НСО.

Манолова, която е бивш депутат от БСП, изрази разочарованието си от политиците, които се опитват да ѝ пречат да си върши работата: "Губи се много излишна енергия да се чудят какво да измислят, за да не съм при хората на терен. Но нали сте наясно, че аз със служебен автомобил, с обществен транспорт, с градски транспорт, с влак, моята работа ще си я свърша и никой не може да ме спре".

След приемната във влака в 15:30 часа общественият защитник ще се срещне с бивши служители на фалиралата авиокомпания "Ер Виа" във връзка с неизплатените им заплати в Областна администрация на Варна.

По-късно омбудсманът ще разговаря и с ръководствата на Окръжния и Районния съд в морския град във връзка с предложенията за създаване на специализирани съдебни състави и щадящо правосъдие по отношение на деца в родителски конфликт.

Попитана дали обмисля да прави политическа кариера, или да се кандидатира за някой пост, Манолова отговори, че никога действията ѝ не са били на тъмно, тайно, зад кадър или непрозрачно и ако реши да се кандидатира за някой друг пост в държавата, ще го обяви публично.

"В момента имам още две години мандат. Две години хората очакват от мен да решавам техните проблеми. Това правя всеки ден и всяка минута", каза Манолова.

През лятото тя е сменила адресната си регистрация от Кюстендил в София, което беше изтълкувано от политическите ѝ опоненти като знак, че може да се включи в надпреварата за кмет на София на предстоящите местни избори през есента на 2019 г.

На парламентарните избори през 2014 г. Мая Манолова обикаляше избирателния си район в Кюстендил с кемпер и агитираше да гласуват за нея. "Това ново информационно средство е начинът, чрез който ще стигнем до всеки човек. Кампанията е с и за хората. Измислили сме този нестандартен начин да стигнем до всяко село, до всеки градски квартал, до всяко семейство. Нашите послания са изключително важни за хората и най-добрият начин да ги чуят е да ги чуят от нас лично", каза тогава Манолова.

В началото на 2015 г. тя пътуват с влака до Мездра, като по този начин протестира срещу намерението на управляващите от ГЕРБ да спрат 138 влака.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?