Заплашена от сваляне на цените, “Софийска вода“ оттегли исканото повишаване

Концесионерът на столичната ВиК-мрежа “Софийска вода“ е оттеглил в петък внесеното си през миналата година заявление за повишение на цената на водата до 2 лв. за куб. м. Това съобщиха от компанията, след като преди дни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обявиха, че са разгледали искането за повишение на цената, но тя ще бъде намалена с 4 процента, защото концесионерът не си изпълнява поетите ангажименти за намаляване на загубите при преноса на вода.

 

“Във връзка с резултатите от направения анализ на дейността на дружеството, след приключване на финансовата 2012 г. и проведените консултации със Столична община, по отношение на заложените приоритети и предвидените за изпълнение проекти през 2013 г., се налага да бъде извършена преоценка на направените до момента прогнози за дейността на “Софийска вода” през прогнозния ценови период“, посочват от водния оператор..

 

Той допълва, че изготвените предварителните разчети дават основание да се предполага, че съществено ще се изменят параметрите на част от компонентите, формиращи цените на ВиК-услугите му. Това налагало преоценка на предложените тарифи и вероятното им изменение. Промените можело да настъпят и заради корекции в цените на тока и горивата.

 

Затова и концесионерът поискал прекратяване на започналото производство по разглеждане на предишното заявление.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес