Заплашва ни евросанкция заради забраната за ВЕИ-проекти върху ниви

Заплашва ни евросанкция заради забраната за ВЕИ-проекти върху ниви

Учредена в понеделник Българска ветроенергийна асоциация предупреди българското правителство, че рискува срещу него да бъде образувана наказателна процедура от Европейската комисия заради приетите миналата седмица ограничения за проектите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) върху земеделски земи до ІV категория.

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за опазване на земеделските земи, които забраняват ВЕИ- проекти върху 28% от територията на страната и срещу които има сериозни възражения с различни аргументи.

Според асоциацията от десетилетия опитът на други европейски държави доказва, че ВЕИ-проектите не застрашават земеделието, но две перки създават едно работно място и с ограничението ще бъдат унищожени работни места, а доходи от наем за собствениците на ниви и инвестиции ще бъдат загубени.

“Този законопроект е в полза единствено на големи индустриализирани, масови производители. Той пречи на приходите на дребните земеделски производители и местни собственици на земя. Той застрашава съществуващи работни места в селското стопанство и бъдещи работни места в сектора на възобновяемата енергия“ посочват от организацията.

Според нея законопроектът изолира възобновяемата енергия, въпреки че други видове строителство – например за селища, пътища, бензиностанции и др, и промяната на предназначението на нивите за тези цели биха имали подобен ефект върху земеделските земи.

Само 0.017% от земите са засегнати от възобновяема енергия, докато в момента значително много повече ниви остават неизползваеми, посочват от Българска ветроенергийна асоциация .

“Законопроектът носи риск от загуби за държавата от стотици милиони всяка година“, допълват от организацията. Те изчисляват, че за всеки процент енергия от възобновяеми източници под евроцелите на страната ни, от 2011 г. годишно може на България да ѝ се наложи да плаща 200-300 млн. евро, за да си закупува квоти за покриване на недостига.

“Законопроектът е необоснован. Той създава огромни финансови рискове за бюджета. Излага на риск държавния бюджет, за да се защитят определени интереси на няколко масови производители“, се посочва още в разпространеното в понеделник становище.

Българската ветроенергийна асоциация е основана от 20 водещи фирми за вятърна енергия в България и Европа. Сред създателите ѝ са производителите на турбини “Вестас“ и “Енеркон“, фирмата “ГеоПауър“, която заедно с американската AES разработи най-големия вятърен парк у нас край Каварна, и Енертраг, един от най-големите производители на вятърна енергия в света.

Председател на Надзорния съвет на организацията е Кенет Лефковиц, ръководител на работната група за възобновяема енергия към Американската търговска камара в България и управляващ съдружник в Ню Юръп Корпорит Адвайзъри. Изпълнителен директор е Себастиан Ньотликс

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?