Заплашващата Северна Европа силна буря взе жертва във Великобритания

Заплашващата Северна Европа силна буря взе жертва във Великобритания

Бурята, заплашваща Европа, удари с пълна сила Шотландия и няколко региона в Англия, причини смъртта на един човек, парализира железопътни връзки и доведе до анулирането на полети, съобщават осведомителните агенции. Шофьор на камион загина при катастрофа край Единбург, съобщи полицията. Най-малко двама са ранени от падащи дървета.

Бурни ветрове в Шотландия оставиха без ток хиляди домове и спряха железопътния транспорт. Пориви на вятъра от 183 км/ч бяха измерени в северната част на Шотландия, където много пътища и мостове са затворени. Полицията призова шофьорите да не пътуват в много райони на Шотландия. Отменени бяха и голям брой полети от Глазгоу, Единбург и Абърдийн.

Централната жп гара в Глазгоу бе евакуирана след като отломка счупи част от стъкления покрив, но никой не пострада при инцидента.

Според метеорологични прогнози бурята може да предизвика най-силния прилив от 30 години насам и големи наводнения. Най-голямо се очаква да е покачването на водите тази вечер между 22.30 и 22.45 местно време.

Уелс и няколко региона в Южна Англия бяха пощадени от ветровете днес. В Лондон бе свикано спешно заседание на комисията по сигурността "Кобра" заради тези най-опасни метеорологични условия за последните 30 години, съобщи канцеларията на премиера Дейвид Камерън.

Голяма част от Северозападна Европа е обхваната от буря, която се очаква да донесе наводнения по крайбрежните райони и да парализира транспорта. Специалисти прогнозират ветрове с пориви от 140 км/ч по германското крайбрежие на Северно море.

Спрени са фериботите, обслужващи някои от германските острови, а националният железопътен превозвач Дойче Бан предупреди, че е възможно да бъде нарушено движението на влаковете в части от Северна Германия.

Германската метеорологична служба съобщи, че фронтът на бурята, която набра сила, идвайки от Гренландия през Атлантическия океан, ще донесе полярен въздух към Европа. Това означава, че може да донесе и сняг по ниските места.

Холандия се приготви за бурята като затвори водните бариери, които предпазват страната от приливи. Кралските холандски авиолинии анулираха десетки полети за други европейски държави от съображения за сигурност.

Бурята ще засегне и западна Дания. Трафикът на влаковете ще бъде ограничен.

Западна и южна Норвегия също се готвят за стихията. За днес са прогнозирани силни ветрове и в южните и югозападните части на Швеция. Заради стихията за 26 часа ще бъде спряно движението на регионалните влакове. Ще бъдат анулирани и фериботите между Швеция и Полша и между Швеция и датския остров Бьорнхолм.

В очакване на бурята са и части на Белгия, Франция и Холандия.

Латвия се готви за идването на циклона "Ксавер", който ще бъде съпровождан от силни пориви на вятъра, съобщи ИТАР-ТАСС. Лошото време вече стана причина за отмяна на вечерните полети от международното летище в Рига до Амстердам и Копенхаген и обратно, съобщи националната авиокомпания Еър Болтик.

Силен, поривист вятър със скорост от 50 км/ч до 130 км/ч е регистриран в областите Померания и Западна Померания в Полша. Предупредителният червен код за тези области е валиден до 7 декември 2013 г. включително.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа