Заплатата на най-скъпия държавен кадър може да бъде конфискувана

Стоян Мавродиев вече е в пет борда, някои от които са с чувствително повишени възнаграждения

Стоян Мавродиев

Огромните възнаграждения, които си е гласувал най-скъпоплатеният държавен кадър Стоян Мавродиев, може да се окажат подлежащи на частична конфискация.

Това твърди в. "Капитал", сравнявайки казуса на Мавродиев със скорошното решение на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по случая на бившия директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Петьо Иванов.

В средата на октомври КПКОНПИ обяви, че е открила конфликт на интереси при ексшефа на БЕХ Петьо Иванов, защото участвал в решенията за избора си в управата на дъщерното на БЕХ дружество "Булгаргаз" и сам си определял възнаграждението. На Иванов бяха наложени три глоби от по 5000 лв., като в допълнение бе решено да се отнеме възнаграждението му от 1102.33 лв. за участието му в заседания на борда на "Булгаргаз", както и допълнителните плащания (тантиеми) от газовия доставчик. Още през октомври Иванов обяви, че ще обжалва решението в съда.

Казусът на Стоян Мавродиев обаче е далеч по-драстичен от този на Иванов, въпреки че КПКОНПИ не се е сезирала по него и не е ясно дали изобщо ще го направи.

През юли антикорупционната комисия обяви имотните декларации на властта, от които стана ясно, че главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е най-скъпоплатеният държавен кадър през 2018 г. с годишно възнаграждение от 434 537 лв., което прави по 36 211 лв. на месец.

Малко след като Мавродиев бе избран за шеф на ББР в края на 2017 г., той, заедно с другите директори в банката, се самоназначи за председател на борда на дъщерното дружество на банката "Национален гаранционен фонд". В устава му пише, че възнагражденията на шефовете му, сред които е Мавродиев, се определят от шефовете на ББР, сред които също е Мавродиев.

През лятото на 2018 г. пък Мавродиев, заедно с Румен Митров и Николай Димитров, гласува за собственото си назначение като изпълнителен директор на новоучредения "Фонд за капиталови инвестиции". През март 2019 г. Мавродиев като шеф на борда на ББР се самоизбира за изпълнителен директор на поредните новосъздадени дружества на банката - "ББР лизинг" и "ББР факторинг". В устава и на двете дружества пише, че ББР, ръководена от Мавродиев, решава какво да бъде възнаграждението на бордовете им, начело отново с Мавродиев.

От данните дотук излиза, че Стоян Мавродиев участва в пет борда, някои от които са увеличили сериозно възнагражденията си през 2018 г. Например, бордът на "Национален гаранционен фонд" е вдигнал възнагражденията си повече от двойно – от 247 000 лв. през 2017 г. на 570 000 лв. през 2018 г. В друго дъщерно дружество на ББР - "Микрофинансираща институция Джобс", разходите за възнаграждения и осигуровки на борда са се вдигнали от 198 000 лв. през 2017 г. на 275 000 лв. през 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?