Заплатата на шефката на данъчните расте заедно със скандалите в НАП

Галя Димитрова вече ще получава по 5500 лв. на месец основно възнаграждение

Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП

Правителството увеличи основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5500 лева от 1 януари 2020 г. Това съобщи правителствената информационна служба.

Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за тази година. Отчетен е и водещият принос на Галя Димитрова за "успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията", се казва в съобщението.

Така само за две години основната заплатата на шефката на НАП нарасна от 4070 лв. на 5500 лв., тоест увеличението ѝ е с 1430 лв.

Освен тях тя получава и допълнителни бонуси за изключителните резултати на НАП в събираемостта на данъците. За 2018 г. шефката на данъчните Галя Димитрова посочи в имуществената си декларация, че е получила от заплати 123 486 лв. или по 10 290 лв. месечно. Данните за 2019 г. все още не са публикувани, но със сигурност доходите ѝ са по-високи, тъй като основната ѝ заплата е била 5000 лв.

В същото време в разгара на скандала "НАПЛийкс" с изтеклите в интернет данни на милиони българи Димитрова твърдеше, че ръководството на НАП, включително тя самата, не взима допълнително материално стимулиране (ДМС).

Успоредно с увеличаването на заплатата на директора на НАП растат и скандалите в службата, но и събраните данъци.

Скандалите в НАП

През пролетта на 2018 г. Сметната палата започна проверка на събираемостта на ДДС от НАП след сигнал на гражданско сдружение "БОЕЦ" за огромния размер на несъбраните приходи от данъчната агенция през годините.

Тогава Галя Димитрова отчете, че за периода от 2000 г. до 2017 г. НАП e събрала близо 200 млрд. лв. приходи. За същия период с ревизии са установени допълнителни задължения в размер на 16.2 млрд. лв., от които 5.8 млрд. лв. е несъбраният ДДС. От тях 5.4 млрд. лв. са класифицирани като несъбираеми или трудно събираеми.

Резултатите от одита на Сметната палата станаха ясни през есента на 2019 г., когато се разбра, че от около 30 млрд. лв. просрочени държавни вземания към 31 декември 2016 г. 85% са трудно събираеми или несъбираеми заради неефективността на ревизионния контрол, който регистрира данъчните измами постфактум. В резултат, НАП се оказа, че е отписала 10 млрд. лв. несъбрани приходи.

През март 2018 г. пък прокуратурата обяви, че 11 служители на НАП ще бъдат обвинени, че са действали като организирана престъпна група, която се е занимавала с корупция и пране на пари. Групата издавала на заинтересовани информация от създадения през 2015 г. междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата. Осем от служителите бяха оставени в ареста. Близо две години по-късно няма официална информация от прокуратурата дали е внесла обвинителния акт срещу тях в съда. За това пък НАП отстрани 250 свои служители след извършени оперативни проверки.

През 2019 г. НАП беше разтърсена от най-големия скандал в историята на службата – хакерската атака, която доведе до изтичането на личните данни на около 5 млн. българи. Заради проблема агенцията отнесе глоба от 5.1 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни. По това време директорката на данъчните бе в отпуск, но не намери за нужно да я прекъсне. "Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", мотивира се тогава Галя Димитрова. Заради теча на информация изгоряха ИТ шефовете в службата, но Галя Димитрова така и не подаде оставка.

От две години тече и друг скандал около НАП – промените в Наредба Н-18 за касовите апарати. От над две години тя не може реално да заработи заради множеството неразбории около текстовете, които на няколко пъти вдигнаха бизнеса на протести. До момента влизането на наредбата в сила се отлага четири пъти.

В края на миналата година се разрази и скандалът с хазартния бизнес на Васил Божков. Според прокуратурата неплатените данъци и такси само за миналата година от неговите фирми възлизат на над 550 млн. лв. И макар главният отговорник за това да е Комисията по хазарта, чийто състав наскоро беше изцяло сменен от финансовия министър Владислав Горанов, НАП имаше свой представител в ДКХ – Васил Панов. Досега няма информация дали НАП е засекла нередности при плащането на данъци от "олигарсите" в ареста, както главният прокурор Иван Гешев нарича фамилиите Арабаджиеви, Стайкови, Баневи и Васил Божков.

Успехите на НАП

Най-големият успех на НАП, с който редовно се хвали премиерът Бойко Борисов, е подобряването на общата събираемост на данъци и осигуровки, особено ръстовете при доброволно платените задължения и подобряването на събираемостта на просрочените вземания.

По времето на Галя Димитрова се утвърди т. нар. "доброволен" метод за борба с данъчните нарушители, които се привикват в агенцията за разговори и убеждаване да спазват законите.

Добри резултати се отчитат и от работата на "Фискалния контрол", а и от ежегодните кампании за подобряване на данъчната дисциплина по морските и зимните курорти.

През последните години по инициатива на НАП бяха затворени немалко "вратички" в законите, чрез които изтичаха приходи. Последната беше затварянето на възможността фирмите да избягват регистрация по ДДС, когато доближат оборот от 50 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?