Заплатата на шефката на НАП става над 6000 лв.

Галя Димитрова е наградена заради добрата събираемост на приходите

Галя Димитрова

Основната заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова ще се вдигне за поредна година заради актуализацията за заплатите в държавната администрация с 10%, реши правителството в сряда.

В момента възнаграждението на Димитрова е 5500 лв. на месец без бонусите, което значи, че след покачването тя ще надмине 6000 лв.

Галя Димитрова нашумя в публичното пространство през лятото на 2019 г., когато си взе отпуск по време на скандала с мащабното изтичане на личните данни на 5 милиона български граждани заради пробив в системата на НАП.

Увеличението на основната месечна заплата на изпълнителния директор на НАП влиза в сила от 01.01.2021 г. В решението на МС пише, че то е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г.

"При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2020 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги", става ясно от правителственото съобщение.

В него се посочва, че Галя Димитрова заслужава увеличение и заради прехвърлянето на нови отговорности към НАП. След закриването на Държавната комисия по хазарта заради скандала с лотариите на Васил Божков контролът върху сектора бе прехвърлен в приходната агенция.

В имуществената си декларация за 2019 г. Галя Димитрова посочи годишен доход от трудовото си възнаграждение около 121 486 лв., което прави по около 10 000 лв. на месец с бонусите. Това е с 2139 лв. по-малко спрямо тридовите си доходи през 2018 г. Тя декларира още и 281 389 лв. спестени от зпалата.

Преди дни НАП отчете рекордни прохиди в бюджета, които са с над 700 милиона лева повече от планираното за 2020 г. въпреки тежката пандемична година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес