Заплатата на тримата първи в държавата по 8000 лева след изборите

Министри, кметове и областни управители ще взимат двойно по-малко

Владислав Горанов и Бойко Борисов по време на заседание на правителството, сн.БГНЕС

Заплатата на президента, председателя на Народното събрание и премиера ще е 8000 лв. Това е записано в проекта на нов закон за заплащането на висшите държавни длъжности, писан в Министерството на финансите, съобщи в.”Преса”.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов е съобщил, че законопроекта скоро ще бъде внесе в парламента, но ще влезе в сила от 1 август, след парламентарните избори.

Вицепрезидентът и вицепремиерите ще взимат по 6000 лв. Министри, кметове и областни управители ще получават сходни заплати от по 4000 лв. За кметовете на по-малките общини най-ниската сума ще е 3000 лв.

В момента най-висока е заплатата на президента – 4392 лв. Държавният глава получава две депутатски заплати. Премиерът се подписва срещу 3403 лв. Същото възнаграждение получава и председателя на Народното събрание. Заплатите на министрите са под 2854 лв.

Владислав Горанов признава, че законопроектът е готов отдавна, но не е внасян, за да не си помислят хората, че в условия на криза политическата власт си решава проблема с доходите, посочва “Преса”. Изданието пише, че коментарът на премиера Бойко Борисов пред министрите бил “нали сме с кауза”, затова законопроектът скоро щял да бъде внесен.

Всички равнис по моята заплата, нареди премиерът Бойко Борисов още през 2011 г., когато представяше новия шеф на комисията Кушлев. На заседание на правителството през ноември 2011 г. премиерът пък се оплака, че взима едва 1500 евро, а носи цялата отговорност. “Смешно е да поемам цялата отговорност в държавата и то срещу 1500 евро на месец”. Борисов обясни тогава, че на колегите му от Европейския съюз заплатите са по 250 000 евро, а неговата е най- ниската.

Поводът за коментара на Борисов беше искането на министъра на еврофондовете Томислав Дончев да се вдигнат заплатите на служителите работещи с европейски средства за да няма корупция. Министърът на финансите Симеон Дянков обаче категорично беше против такова увеличение да има само за една категория чиновници.

 

Година по-късно финансовият министър е на мнение, че разговори за по-високи доходи може да започнат през февруари – март. Това обяви Дянков на 9 януари 2013 г. по Нова телевизия.


Той каза, че финансовата 2012 г. е завършила по-добре от очакваното и това ще позволи увеличение на доходите в някои сфери, но все още е рано да се каже в кои точни. За 2013 година финансовият министър очаква да има и намаление на безработицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България