Заплатите на българските евродепутати ще бъдат около 15 000 лева

Заплатите на бъдещите български евродепутати ще станат чувствително по-големи от възнагражденията на сегашните ни представители в европейския парламент (ЕП) и всеки от тях ще взима месечно около 7412 евро. Това е записано в проекторешение на Министерския съвет, което Народното събрание ще гласува вероятно още в петък. Според документа възнагражденията на нашите представители в ЕП ще се уеднаквят със заплатите на колегите им от ЕС.

Проекторешението е в отговор на писмото на председателя на европарламента Ханс-Герт Пьотеринг от 12 май т. г., в което той предлага на българското правителство парите, които ще вземат евродепутатите, излъчени от страната ни, да бъдат изравнени с парите на колегите им от другите европейски държави.

Досега българските представители в ЕП взимаха колкото народните представители у нас - три средномесечни заплати, което е малко над 2000 лева. Отделно те получават командировъчни, които се запазват и при новите възнаграждения.

С решението парите за заплатите на европейските ни парламентаристи ще се плащат от бюджета на ЕС и така няма се налагат нови харчове от националния бюджет, се казва в мотивите към проекторешението.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?