Заплатите на депутатите пак разбуниха духовете в парламента

Заплатите на депутатите пак разбуниха духовете в парламента

Предвиденото увеличение с 21 млн. лв. на бюджета на Народното събрание (НС) за следващата година разбуни духовете в парламента в сряда. Тази година с поправката на конституцията депутатите за пръв път могат да определят средствата за разходите на НС, както и възнагражденията си.

За идната година издръжката на парламента ще възлиза на 55.9 млн. лв., е записано в проектобюджета, а през 2007 г. те бяха 34.3 млн. лв. Предвидени са 20 млн. лв. за заплати на народните представители и възнаграждения за апарата от служители за 2008 г., като тази година те възлизаха на 13.8 млн. лв.

Управляващото мнозинство бе предпазливо в коментарите си по бъдещия бюджет, а от опозицията обявиха, че няма да си гласуват по-високи заплати.      

Депутати от левицата, които не се бяха запознали конкретно с разчетите по проектобюджета, коментираха пред Mediapool, че увеличението на парите с 21 млн. лв. за догодина, вероятно ще отиде за преместването на депутатите в бившия партиен дом. “Не може да се работи така, нямаме кабинети, всичките ни книжа непрекъснато са разпилени някъде”, обясни социалист. По повод повишаването на заплатите той коментира, че формулата е приета отдавна – три средни работни заплати за  работещите в обществения сектор и след като тази година има скок там, то и на народните представители ще има повишение, но неголямо.

"Смятам, че до голяма степен така представени, очакваните завишения на бюджета на Народното събрание, са силно преувеличени. Нека първо да видим какво представлява самият бюджет и тогава да си правим изводите", коментира пред журналисти Атанас Мерджанов от БСП.  Запитан дали това означава, че са силно завишени и стойностите, с които се предвижда увеличение на заплатите на народните представители, и дали Коалиция за България ще ги подкрепи, той посочи, че въпросът все още не е разискван в групата.

По думите му общественото мнение е много чувствително, за да се говори за увеличение на депутатските заплати в този момент и по тази причина е "пресилено и доста рано да се твърди какъв ще бъде бюджетът на парламента за следващата година".

Мерджанов каза, че заплатите на депутатите в България са най-ниските спрямо тези на колегите им в страните от ЕС. Запитан дали на фона на полупразната пленарна зала депутатите имат основание да искат увеличение на заплатите си, Мерджанов отговори: "Така поставен въпросът, е риторичен, но това, което се представя в медиите, не е окончателно. Предстоят тепърва дискусии".

По повод евентуално купуване на нови автомобили на НС и дали те са нужни, червеният депутат каза, че не знае дали е нужна нова бройка на автомобилите, но във всички случаи автомобилният парк трябва да бъде достатъчно сигурен и надежден.

Жълтата депутатка Мариана Костадинова коментира, че одобрява увеличаването на заплатите на народните представители. “Заплатата на един депутат се оказва по-ниска от кметската и от тази на председателя на един Общински съвет. Не, че имам нещо против тези длъжности, но ми се струва, че тук изпадаме в един евтин популизъм и даваме възможности да има шеги около депутатите, и за кюфтета, и за какво ли не”, обясни Костадинова. Тя допълни, че заплатата на един депутат у нас не е толкова висока в сравнение с други европейски държави и всеки може да провери това.

“Самият бюджет е едно чекмедже с двойно дъно. Една черна кутия, в която, за съжаление, може би, и самият финансов министър не може да се оправи”, коментира Евгени Чачев от ДСБ.

Единственото, което е необходимо ясно на българското НС, е смяна на сградата, която да гарантира невъзможност за гласуване с чужди карти. Надявам се да не се окаже една много лоша практика да се одобряват огромни суми в бюджетите и да не е ясно за какво се харчат до последния момент, коментира Мартин Димитров (ОДС).

По думите му буди недоумение фактът, че има нарастване на разходите на парламента, което не е обосновано с конкретни идеи за тези разходи.

По отношение на възнагражденията на народните представители Димитров заяви, че техният размер е записан в парламентарния правилник и зависи от заплатите в бюджетния сектор. “Ако заплатите в бюджетния сектор растат спрямо процента на инфлацията, то тогава трябва да се увеличават и заплатите в Народното събрание”, обясни синият депутат.

Все пак той посочи, че големият проблем в случая е, че парламентът няма изграден експертен екип. “Това с какви коли ще се возят народните представители, е второстепенен въпрос. Както се казва - по-добре да няма коли за парламента, отколкото да се променя един закон 5-6 пъти заради липсата на експерти”, смята Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?