Заплатите на депутатите, премиера, президента може да се смятат по нов начин

Изчисленията на база средната заплата не били удачни, смята финансовият министър

Владислав Горанов нес мята, че заплатата във висшата власт трябва да са обвързани със статистикаобяви

За нов начин на определяне на заплатите на депутатите, президента, премиера и  министрите се обяви министърът на финансите Владислав Горанов в петък. В момента месечните им възнаграждения зависят от средната заплата в обществения сектор. Според Горанов тази формула не е удачна, защото не дава реална представа за състоянието на икономиката. Той обаче не каза кой би бил по-удачният метод.

Сега базовата заплата на народните представители е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор и се индексира на всеки 3 месеца според данните на Националния статистически институт. Заплатата на президента е равна на две депутатски, а на премиера и на председателя на Народното събрание е с 55% по-висока от тази на народните представители.

"Използването на средни величини не дава добър измерител, тъй като не отчита реалното икономическо състояние на държавата", обясни в кулоарите на парламента Горанов във връзка с поисканата индексация на възнагражденията в съдебната система. Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска бюджетът му да бъде увеличен с 24 млн. лева, за да се вдигнат заплатите на магистратите с 12%. Мотивът за исканото увеличение беше, че според Закона за съдебната власт най-ниското възнаграждение в системата трябва да е равно на две средни заплати в бюджетната сфера. Горанов обаче не се съгласи и дори предложи този текст от закона да бъде премахнат.

"Ако в една фирма в криза първо се уволнят секретарката и шофьорът и оттам средната заплата нарасне, това няма да мери реално благосъстоянието ѝ", обясни с пример в петък финансовият министър.
 
Той за пореден път обясни, че не изпълнява Закона за съдебната власт, а този за бюджета, в който са заложени средствата за магистратите. "Как мога аз да кажа на ВСС, който е ръководител на една от властите в държавата, че няма да изпълня Закона за държавния бюджет и мога с лека ръка да намеря отнякъде средства за индексациите. Ако те не могат в рамките на бюджета да го изпълнят, къде е моята вина, след като Законът за държавния бюджет при максимален размер на дефицита 3 на сто е гласуван от Народното събрание", каза министърът.

Въпреки желанието на Горанов да спази закона за бюджета и да не увеличава парите за съдебната власт, в петък премиерът Бойко Борисов обяви за пореден път, че ще бъдат отпуснати допълнително 50 млн. лева за великденски добавки на пенсионерите. Това обаче няма да доведе до увеличаване на общите разходи на държавата, тъй като ще се използват част от допълнителните приходи, постъпили в бюджета през първите месеци на годината.

Споделяне

Още от Бизнес