Заплатите на президент и премиер растат

Заплатите на президент и премиер растат

Възнагражденията на президент, премиер, депутати и министри са се увеличили от началото на годината заради ръста на средната работна заплата през четвъртото тримесечие на 2014 г. с 4.7% спрямо предходното. Така средната заплата у нас в момента е 847 лв., сочат данните на НСИ.

Основната заплата на депутатите става 2886 лв. Това е със 186 лв. повече, отколкото досега, показват изчисленията на в.“24 часа“.  Според правилника на парламента народните представители получават три средни заплати на база последния месец от тримесечието в публичния сектор. За декември възнаграждението е достигнало 962 лв. при 900 лв. през септември.

Заради скока на депутатската заплата се вдигат и свързаните с нея на премиер, президент и министри.

Най-много от всички държавници получава президентът Росен Плевнелиев. Неговото възнаграждение се увеличава с повече от една минимална работна заплата – 372 лв. и вече става  5772 лв., сочат сметките на в.“24 часа“.

Заплатата на премиера Бойко Борисов става 4473 лв., което е с 288 лв. повече. Толкова е и месечното възнаграждение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Базовият доход на министрите пък скача с 242 лв. до 3752 лева месечно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?