Заплатите на районните кметове в София ще се увеличат с 10%

Заплатите на районните кметове в София ще се увеличат с 10%

Вдигане на заплатите на районните кметове в София и кметските наместници с 10% предлага зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Предстои Столичният общински съвет да одобри предложението в четвъртък.

Целта е постепенно на районните кметове да бъдат делегирани повече права, защот сега са им ограничени, обясни Барбалов.

В момента районните кметове са много активни в правенето на детски градини, имат известни лимити, които те ползват за поддържане на междублоковите пространства и поддържането на детски площадки.

Предстои да им бъде отпуснат лимит и за поддръжка на пътна мрежа, което в момента се случва на централно ниво. Така районните кметове ще преценяват какви дейности да извършват спрямо средствата, с които разполагат.

Част от средствата от приватизация да се връщат на районните кметове, за да могат те да ги ползват по предназначение е част от другите планове за децентрализация на районните, каза още Барбалов.

На семинара в Сандански, където се обсъжда бюджета на София за 2013, бяха представени и транспортните ремонти в София за периода 2013-2016 г. Има готовност още през следващия строителен сезон да започне изпълнение на част от тези проекти, ако се подпише договорът с Европейска инвестиционна банка, увери зам.-кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България