Заплатите на сестрите и санитарите в Бърза помощ скачат с 20%

Заплатите на средните медицински кадри в заведенията, които са на държавна издръжка, се увеличават до 20%, реши правителството в четвъртък.

Такива заведения са спешните центрове, домовете за медико-социални грижи за деца, центровете за трансфузионна хематология, психодиспансерите. Там обаче работят малка част от средния медицински кадър у нас.  

Медсестрите и санитарите ще получат по-високите заплати със задна дата от 1 януари тази година. В момента те получават минимални основни възнаграждения от около 180 лева, въпреки че обслужват особено тежки случаи. Това означава, че увеличението ще бъде с около 36 лева.

Кабинетът взе решение да повиши заплатите и на чиновниците в регионалните дирекции "Земеделие и гори", които работят по проекти, финансирани от еврофондовете. Техните възнаграждения ще се нараснат с 10%.

Заплатите на всички държавни служители вече ще се определят от качеството на работата им, записа кабинетът. Възнагражденията на чиновниците ще могат да бъдат повишавани и през годината, но увеличението не може да надхвърля тавана на основната заплата за съответната длъжност.

Средствата за по-високите заплати могат да дойдат от икономии във ведомствата.

Отделно през лятото правителството предвижда повишаване с 10% на заплатите в бюджетната сфера.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?